Kaj se dogaja z vašim gledališčem, knjižnico in hišo kulture v času koronavirusne krize?


Kriza kot posledice epidemije koronavirusa, je v letu 2020 povzročila nemalo preglavic. Restavracije so zaprle vrata, nekaj časa ni deloval javni potniški promet. Šolanje v veliki meri poteka od doma. Vlada se je odločila, da se ponovno zaprejo tudi kulturne ustanove, kot so gledališča, delo drugih pa močno omeji. Kako to vpliva na te ter kako so se na to prilagodile, smo povprašali nekaj ustanov po Celju.

V Hiši kulture Celje se poteku epidemije prilagajajo sproti. V začetku poletja so s t.i. Enkratnim festivalom nadomestili do takrat vse odpovedane dogodke, to sta bila dva koncerta ter tri gledališke predstave. Letos so na vseh izvedbah predstav imeli polne kapacitete, ki so jih ob upoštevanju priporočil NIJZ lahko ponudili.

V kolikor bodo ukrepi za zajezitev koronavirusa trajali dlje časa, bodo gledalcem ponudili posnete koncerte, ki si jih bodo lahko ogledali od doma. Na ta način bodo kljub odsotnosti občinstva zagotovili honorarje nastopajočim, ki jih v času krize še kako potrebujejo. Na ta način so posneli že matinejski koncert Prva Mahlerjeva, ki ga dijaki zaradi ukrepov ne morejo obiskati, posnetek pa bodo delili s šolami.

 

V Gledališču Celje so zaradi prepovedi do nadaljnjega odpovedali vse gledališke predstave. Ne glede na to pa vseeno izvajajo vaje za dva projekta. Eden izmed teh je predstava za otroke “Tista o bolhah“, ki je tik pred zaključkom, pričeli pa so tudi z vajami za projekt, s katerim bodo obeležili njihovo 70. obletnico delovanja.

Zdi se jim smiselno, da že sedaj pripravljajo program za takrat, ko bodo lahko ponovno igrali. Upajo, da se to zgodi čim prej, saj je obisk gledališča ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja za obiskovalce varnejši kot obisk trgovine.

 

Obisk Osrednje knjižnice Celje ter izposoja knjig je zaenkrat še mogoča. Je pa bila knjižnica nekaj časa v prvem valu epidemije zaprta.  Zaradi trenutne situacije se bralcem priporoča uporaba njihove E-knjižnice, ki je vspostavljena na njihovi spletni strani. Tam imajo člani z uporabo mobilne aplikacije možnost izposoje določenih e-knjig.

Na spletni strani e-knjižnice se nahaja tudi zbirka povezav do prosto dostopnih e-zbirk, ki so na voljo tako za člane, kot tudi za nečlane. Člani imajo prav tako možnost izposoje zvočnih knjig preko aplikacije Audibook.

 

Iz naših ugotovitev je razvidno, da se je delovanje kulturnih ustanov med epidemijo krepko spremenilo. Mogoče nam to da navdih, da lahko zvečer namesto ogleda televizije, odpremo knjigo ali pa si pogledamo posnetke predstav in iger naših gledališč.

D. K.