Kam v Celju ob kulturnem prazniku 2023


Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, bo v Celju moč obiskati številne kulturno obarvane aktivnosti, nanje pa bo vstop brezplačen.

Že nocoj (19:30) bo v Narodnem domu svečanost s podelitvijo nagrad “celjske zvezde” domačim kulturnikom.

Prav tako danes (17:30) bo v Osrednji knjižnici Celje predstavitev in odprtje razstave izbrane bogate korespondence, ki se je ohranila v zapuščini pesnika Karla Destovnika – Kajuha.

V programu odprtja bodo sodelovali urednik zbirke Kajuh 100 in avtor biografskega romana o Kajuhu Prestreljene sanje Vlado Vrbič, avtorica razstave Andreja Jurkovnik in člani Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija Celje.

  • Torek, 7. februarja

Ob 9. uri bo v Večgeneracijskem centru Socio na Gosposki 3 branje poezije z Marjanom Goručanom

Ob 16. uri bo v Domu Sv. Jožefa prireditev Praznik kulture na Jožefovem hribu

Ob 20. uri bo tradicionalno PREŠERNOVANJE v TamKoUčiri

SAMO ROŠ – povezovalec poetov in prireditve. BOR ZUPANČIČ /poet, kantavtor, slikar……/ – recital. Vabijo vse ljubitelje poezije, da se predstavite z lastno, Prešernovo, vam ljubo poezijo. Prijavni list pri osebju krčme.

Takisto ob 20. uri bo v Špitalu za pr’jatlje PREŠERNOVANJE: RENATO IN ANŽE S PRJATLI

Letos bodo kulturni praznik obeležili z večerom poezije v dveh delih. Otvorila ga bosta dobra znanca Špitala: Renato Jenček  besedila) in Anže Čater (kitara). Minute najlepših pesmi o odhajanju, o pesniku, o slovesu od mladosti in sveta. Prešeren za večno. Najlepše poezije na drugačen način.

V drugem delu pa oder ”odpiraJo” za vse prjatle.  Dobrodošli vsi, ki bi tudi sami želeli oddeklamirati kakšno pesem ali poezijo (bodisi svojo ali Prešernovo).

  • Sreda, 8. februrja

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE

9.00 – 17.00 Oživitev Ulice obrtnikov in muzejske lekarne na stalni razstavi Živeti v Celju z muzejskimi prostovoljci in demonstratorji
10.00 Hermanova družinska ustvarjalnica ob razstavi Hermanov bonton: Hermanov kulturni teden / za posameznike in družine
10.00 Vodstvo po spominski sobi Starega piskra 
11.00 – 12.00 Prešernovanje na Prešernovi  – odprti oder (druženje ob prebiranju slovenske poezije)
Letošnji odprti oder bomo posvetili predvsem pesniku Karlu Destovniku Kajuhu, saj je vlada na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto, ki je poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev.
16.00 Vodstvo po občasni razstavi Obrazi Milana Lorenčaka v galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje. Po razstavi, posvečeni 100-letnici slikarjevega rojstva, bo vodila njegova hči Alenka Tacol.

Ob 17.00 bo v muzejski kavarni še pogovorni večer o dveh celjskih umetnikih, Milanu Lorenčaku in Jelici Žuža.

Odpiralni čas Fotoateljeja in galerije Pelikan bo med 9. in 13. uro. Poleg ogleda bo tam možnost fotografiranja (ki pa ne bo brezplačno).

POKRAJINSKI MUZEJ CELJE – odprt od 10. do 16.00, vstop bo prost.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru.

Ob 10.30 Stara grofija: PREŠERNA otroška ustvarjalnica
Ob 11.00 Knežji dvor: Predavanje MATEJ STERNEN in restavriranje Celjskega stropa v letih 1926 in 1927. Predava Gabrijela Kovačič

ZGODOVINSKI ARHIV CELJE

Ob 11. uri vodstvo po razstavi: JE BILO V CELJU DOVOLJ MOSTOV? Vodil bo avtor dr. Bojan Himmelreich.

ZAVOD CELEIA CELJE

Na ambientalnem ozvočenju Center mesta bo prenos Prešernovega recitala od 12.00 do cca. 13.30, ki bo v živo pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani s prenosom na Radio Slovenija – 3. program.

Obrazi pesnikov in pisateljev Celjabrezplačno vodenje po mestu
Ob sproščenem sprehodu bodo udeleženci ugotovili, da se celjske ulice bohotijo s spomeniki, ki so posvečeni književnim ustvarjalcem. Vodnik: Lovro Rizmal
8. 2. ob 11.00, zbirališče TIC Celje, prijave na: [email protected]

Prost vstop na Stari grad: 9.00-17.00

Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon bosta odprta od 11.00 do 18.00.
Posebej za kulturni praznik bosta vodena ogleda po aktualnih razstavah:
• Likovni salon, 17.00 – voden ogled razstave Digitalno mleko hrvaške umetnice Petre Mrša. Vodi kustosinja razstave Maja Hodošček.
• Galerija sodobne umetnosti, 18.00  – voden ogled razstave (Ne)Uravnoteženost, na kateri so predstavljena dela celjskih umetnic in umetnikov. Vodijo kustosinja razstave Irena Čerčnik in umetniki.

PREŠERNOVANJE V TEHNOPARKU CELJE
Napiši poezijo o znanosti in mogoče boš prav ti izžreban/-a za prav posebno darilo – VSTOPNICA za Tehnopark Celje + TEHNO PRESENEČENJE!
Pravila nagradne igre:
V Prešernov poštni nabiralnik oddaj znanstveno poezijo. Na hrbtno stran zapiši svoje ime in priimek, svoj e-mail naslov (če ga imaš), ime in priimek starša ali skrbnika ter njihov e-mail naslov (če si mladoleten/-a). V nabiralnik lahko oddaš le en izdelek.
Nagradna igra poteka v sredo, 8. 2., od 10. do 17. ure. Žrebanje bo potekalo ob 17. uri. V nagradni igri lahko sodelujejo vsi obiskovalci Tehnoparka Celje.
GLEDALIŠČE CELJE
Na domačem odru bo na Prešernov dan igrana uspešnica in večkrat nagrajena tragična farsa Florian Zeller Oče z odličnim Brankom Završanom v glavni vlogi (19:30, dogodek ni brezplačen)..

OSREDNJA KNJIŽNICA CELJE bo 8. februarja zaprta

  • Petek, 10. februarja

Prešerno dogajanje na področju kulture, natančneje plesa, se bo v Celju nadaljevalo tudi konec tedna.

V Hiši kulture Celje ob 19:30 vabijo na plesni koncert Ljubi me nežno. V Narodnem domu Celje se bodo, s popotovanjem skozi fragmente ljubezni in dvema nenavadnima ljubezenskima zgodbama predstavili Žigan in Kristijan Krajnčan ter njuni življenjski sopotnici, Tsarina Marinkov Krajnčan in Kristýna Šajtošova (dogodek ni brezplačen).

V soboto in nedeljo pa bosta v Plesnem forumu Celje ob 19:30 na ogled avtorski plesno-gledališki performens Innana ter drugi del plesne predstave Odmerjanje užitka. V soboto bo Gea Erjavec s predstavo oživljala lik starodavne mezopotamske boginje zemlje in neba, boginje ljubezni, plodnosti in prepira, ki jo povezujejo tudi z lepoto, pravičnostjo in politično močjo. V nedeljo pa bodo  Mojca Majcen, Igor Sviderski in Urška Rupnik slavili trenutke užitka.