Kakšnega okusa je digitalno mleko


V Likovnem salonu Celje je vse do 26. februarja na ogled razstava Digitalno mleko, hrvaške umetnice Petre Mrša. Slednja se ukvarja s poglobljenim raziskovanjem fenomena igranja videoiger v digitalnem prostoru, v projektih pa kot soustvarjalci in nosilci znanja med drugim nastopajo mladi, ki si delijo strast do igranja videoiger.

Poglobljeno raziskovanje fenomena igranja videoiger v digitalnem prostoru je že nekaj let v ospredju umetniške prakse Petre Mrša. Slednja gledalcu z različnih vidikov približa medij in kontekst videoiger ter poudari razširjeno rabo tehnologije, od njene uporabne do socialne funkcije.

V dvokanalni video instalaciji Are you sure you want to leave the game? (2019) je moč opazovati skupino osnovnošolcev, ki v javnem in galerijskem prostoru kot performans izvajajo aktivnosti iz videoiger, v video zapis pa so vključeni tudi delčki pogovorov iz vsakdanjega življenja ter teoretičnih tekstov, ki jih pred kamero zapisujejo otroci. Z brisanjem meje med fikcijo in realnostjo Petra Mrša raziskuje, kako medij videoiger vpliva na odraščanje in subjektiviteto posameznika.