Celjska kustosinja Maja Hodošček prejemnica priznanja Riharda Jakopiča


Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov je v torek v Ljubljani slovesno podelila najvišje nagrade za likovno in vizualno umetnost – priznanja in nagrado Riharda Jakopiča. Med prejemniki priznanja je bila tudi Maja Hodošček, kustosinja v Likovnem salonu Celje, ki v sklopu Centra sodobnih umetnosti deluje pod okriljem Zavoda
Celeia Celje.

Maja Hodošček, pedagoginja ter umetnica videa in instalacij, je prejela ugledno priznanje za razstavo iz leta 2019 z naslovom Prepih, s katero se je predstavila v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Maja Hodošček je v svojem delu raziskovala družbene odnose v luči do politike izmenjave in sodelovanja, zanimali so jo spekulativni načini reprezentacije v odnosu do dokumentarnega, so zapisali v obrazložitvi pri Muzeju sodobne umetnosti. V samostojni razstavi Prepih je predstavila dva videa.

V videu z naslovom Vidi me je ustvarila položaj, ki razkriva intimno medigro med poklicnim igralcem in kamero. Razmišlja o sedanjih pogojih produkcije v sodobni vizualni umetnosti in onkraj nje, ki zahtevajo nenehno vidnost in konsistentno učinkovitost in izvedbo.

V videu z naslovom Usposabljanje je izpostavila slišan odlomek z intenzivnega tečaja, ki mu je avtorica prisostvovala na lokalni gimnaziji. Seminar je namenjen gimnazijskim učiteljem, ki ga vodi zunanji gost, t.i coach, ki skuša z motivacijskim govorom prepričati učitelje, da je usmerjanje dijakov v podjetniško razmišljanje edini možni način pouka za spoprijemanje z izzivi sodobnega življenja, so v opisu razstave pojasnili v Muzeju sodobne umetnosti.

O dobitnici nagrade: Maja Hodošček (1984) je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in magistrirala na Dutch Art Institutu v Arnhemu na Nizozemskem. Uporablja medij videa in instalacije. V svojem delu raziskuje različne koncepte znanja, procese učenja in socialne odnose, s posebnim poudarkom na ustvarjanju situacij v katerih se oblikujejo začasne skupnosti. Svoje delo je predstavila na mnogih samostojnih (Imagine, Dom omladine Beograd, 2020, Prepih, Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MG +MSUM, 2019, Sanjači, Galerija Miroslav Kraljević Zagreb, 2016, itd.) in skupinskih razstavah (Hidden Curriculum, tranzit. sk, Bratislava, 2019, Tišina je ovdje gluvoća, Galerija Podroom, Beograd, 2019, Forms + Public, INCA, Seatle, 2017, itd.) ter festivalih (Alternative Film/Video festival, Beograd, 2019, European Media Art Festival No. 31, Osnabrück, 2018 …). V letu 2019 je bila rezidentka v centru Tabakalera – International Centre for Contemporary Culture (Donostia). Je dobitnica nagrade OHO (2010)-(vir: www.zdslu.si)