Kam v Celju za kulturni praznik 2022


8. februar je slovenski kulturni praznik, ki ga v spomin na našega največjega pesnika, doktorja Franceta Prešerna,  imenujemo tudi Prešernov dan. Ta dan je bil za praznik razglašen že leta 1945, leta 1991 pa je bil razglašen tudi za dela prost dan.

Na ta dan tudi danes po vsej državi prirejamo razne prireditve, razstave, dogodke, na katerih se spomnimo na že davno preminulega velikega pesnika Franceta Prešerna. Tudi v Celju lahko za praznik obiščete kar nekaj dogodkov.

8. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku Stari grad Celje, Muzej novejše zgodovine v Celju in pokrajinski muzej Celje ponujajo prost vstop in ogled tamkajšnjih razstav. V pokrajinskem muzeju Celje ponujajo ogled razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru vse od 10.00 pa do 16.00 ure. Stari grad Celje lahko obiščete od 9.00 do 17.00 ure. MNZC pa bo ob slovenskem kulturnem prazniku odprt med 9. in 17. uro, Fotoateljeje in galerija Pelikan, ki sodi pod okrilje omenjenega muzeja, pa med 9. in 13. uro.

Ob slovenskem kulturnem prazniku Galerija sodobne umetnosti Celje vabi na večer kratkih filmov v okviru Festivala Račka 2022 v torek, 8. februarja ob 19. uri. Dogodek pripravlja Center sodobnih umetnosti v sodelovanju s Festivalom LGBT filma.

Razstava Pristneži bo med 8. in 28. februarjem v izložbah mestnih ponudnikov. Avtorja razstave skozi fotografijo in sliko predstavljata zanimive Celjanke in Celjane iz lokalnega okolja, ki so celjski pristneži. Fotograf in slikarka bosta v sklopu Prešernovega dne v Celju ob 11. uri pripravila javno vodstvo po razstavi. Zbirno mesto bo pri Turistično informativnem centru na Glavnem trgu 17.

Ob 12.00 uri bo v Mestnem središču Celje potekal recital Prešernove poezije na mestnem ozvočenju.

Gledališče Zarja Celje ob 18. uri v Kuba kafe (Mala Kuba) na Prešernovi ulici pripravlja dogodek Prešernovanje ob slovenskem kulturnem prazniku – recital Prešernove in druge poezije.

Proslave ob kulturnem dnevu

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2020, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. 

S prireditvijo, ki bo po režiserjevih besedah intimnejša kot po navadi, želi prijazno nagovoriti tako publiko v dvorani, kot širše občinstvo, ki bo proslavo spremljalo prek radijskih in televizijskih sprejemnikov oziroma spleta. Prenos v živo bo na prvem programu Televizije Slovenija, radijski prenos pa na prvem programu Radia Slovenija.

Na RTV Slovenija si ob 21.25 uri lahko ogledate oddajo o Prešernovih nagrajencih, kjer bodo predstavljeni dobitniki najvišjih priznanj v državi na področju kulture.

V sredo, 9.2.2022 pa si lahko ogledate lokalno slavnostno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo bo mogoče spremljati preko Youtube kanala glasbene šole Celje: https://www.youtube.com/channel/UCEx9U2tcDq3K2RwRLqS4dNg

Nastopali bodo učenci glasbene šole Celje, III. osnovne šole v Celju in Celjske gimnazije, smer glasba. Vabljeni k ogledu

Pri vseh dogodkih ob slovenskem kulturnem prazniku pa je, ob obisku v živo, seveda potrebno izpolnjevati tudi PCT pogoj.

L.K.