Kam v Celju ob slovenskem kulturnem prazniku 2024


Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, bo v Celju moč obiskati številne kulturno obarvane aktivnosti.

Nocoj bo v Narodnem domu svečanost s podelitvijo nagrad “celjske zvezde” domačim kulturnikom. Prejemniki nagrad so znani že nekaj tednov.

V sredo, 7. februarja, bodo praznik počastili v Domu sv. Jožefa. Ob 16. uri bo zbrane v Kardinalovi dvorani nagovorila priznana pevka, Nina Strnad.

Nina Strnad; vir foto: Dom sv. Jožef

O samem dogodku pa so zapisali naslednje: Slovenski kulturni praznik na hribu zaznamujemo slovesno, s proslavljanjem vsega, kar sicer skozi leto počnemo. Skušamo predstaviti utrinke različnih dogodkov v kar so vključeni vsi, ki oblikujemo kulturni utrip našega Doma. Vsak nekaj izvede, vsi pa praznujemo, se veselimo opravljenega in smo si v spodbudo za naprej.

Na predvečer kulturnega praznika se bodo ob 19. uri zbrali tudi v Šmartnem v Rožni dolini.

V tamkajšnjem domu krajanov bodo program izpeljali člani vseh sekcij Kulturno umetniškega društva Šmartno v Rožni dolini, in sicer: moški pevski zbor, gledališka skupina, folklorna skupina, vokalna skupina Arioso in Žlahtne korenine z Darjo.

Dogodek bodo popestrili tudi učenci Podružnične osnovne šole Šmartno v Rožni dolini.

Na sam praznični dan bodo vrata odprle organizacije, ki v Celju delujejo na področju kulture.

Osrednja knjižnica Celje

Na Prešernov dan bo knjižnica odprta po sobotnem delovnem času, torej od 8. do 13 ure.

  • 9.00 – PRVE IZDAJE DEL FRANCETA PREŠERNA IN RUDOLFA MAISTRA (razstavni prostor I. nadstropje)

Iz zakladnice njihov bogate knjižne zbirke bodo ob slovenskem kulturnem prazniku postavili na ogled prvotiske del Franceta Prešerna in Rudolfa Maistra, saj je letošnje leto razglašeno za Maistrovo leto. Voden ogled bo vodila dr. Alenka Hren Medved, vodja domoznanskega oddelka. Razstava bo na ogled do konca meseca februarja.

  • 10.00 – KNJIŽNA ČAJANKA OB 13. BRALNI ZNAČKI ZA ODRASLE “Z BRANJEM DO ZVEZD” (oddelek Glasba film)

Letošnje bralno popotovanje do zvezd, že 13. po vrsti, začenjajo na slovenski kulturni praznik. To bo trajalo vse do začetka decembra, ko bo potekala zaključna prireditev. Knjižničarji vam bodo predstavili svoje najljubše predloge z letošnjega seznama priporočene literature, na katerem je več kot 40 naslovov. Lansko leto je v bralni znački sodelovalo rekordno število bralcev, k skupnem branju vas vabijo tudi letos.

Muzej novejše zgodovine Celje
Muzej novejše zgodovine Celje
  • 9.00–17.00 – Oživitev Ulice obrtnikov in muzejske lekarne na stalni razstavi Živeti v Celju z muzejskimi prostovoljci in demonstratorji.
  • 9.00–13.00 – Fotoatelje in galerija Pelikan v Razlagovi ulici 5
  • 10.00 – Vodstvo po Spominski sobi Stari pisker
  • 15.00 – Vodstvo po Spominski sobi Stari pisker
  • 16.00 – Vodstvo po občasni razstavi Stran pa ne bomo metal’: O pogubnih navadah in boljših praksah
  • Brezplačen ogled vseh stalnih in občasnih razstav
Pokrajinski muzej Celje

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bodo v Pokrajinskem muzeju Celje obeležili s prostim vstopom v muzej. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru. Muzej bo odprt od 10. do 16. ure.

Vabljeni tudi na vodene oglede razstav:

    • 10.00 razstava OBTEŽILNIKI; vodi Jože Rataj
    • 12.00 razstava AVGUST FRIDERIK SEEBACHER (1887–1940); vodi Gabrijela Kovačič
    • 14.00 razstava PREVZETO V ZAŠČITO; vodi Davor Mlinarič
Zgodovinski arhiv Celje

Dan odprtih vrat 8. februarja ob 11h pripravljajo tudi v Zgodovinske arhivu Celje. Kot pravijo, se ta dan lahko odprejo še kakšna vrata v zakulisje delovanja arhivske javne službe. Program bodo začeli z ogledom razstave “Je bilo v Celju dovolj mostov?” mogoče pa bo pokulati tudi v arhivsko središče.

Za obiskovalce bosta  na voljo do 12. ure Bojana Aristovnik in dr. Bojan Himmelreich, letošnji prejemnik Priznanja celjske zvezde, osrednje celjske kulturniške nagrade.

Center sodobnih umetnosti Celje

Na slovenski kulturni praznik, v četrtek, 8. februarja med 11. in 19. uro najlepše vabljeni k ogledu razstav in k obisku dogodkov Centra sodobnih umetnosti.

  • Galerija sodobne umetnosti, 18.00: Javno vodstvo po razstavi Keiko Miyazaki “V hudičevi luknji” z umetnico in kustosinjo Ireno Čerčnik.
  • Likovni salon, 19.00: Odprtje razstave Jake Babnika “Gibljive slike”

Na zgoraj omenjene dogodke je vstop prost. Dogodki v čast slovenskemu kulturnemu prazniku se bodo odvili tudi na nekaterih drugih prizoriščih in gostinskih lokalih.