Knezi Celja – Skrivnost gradu Ojstrica, Legenda o Frideriku in Veroniki (video)


KUD Zarja Trnovlje Celje je eden vidnejših ljubiteljskih ansamblov v Mestni občini Celje z več kot 70-letno tradicijo umetniškega ustvarjanja. Vsako leto pripravijo najmanj tri ali štiri premiere, od tega eno ali dve predstavi za odrasle ter po eno otroško in eno mladinsko predstavo.

Premiera krstne uprizoritve predstave Knezi Celja – Skrivnost gradu Ojstrica, Legenda o Frideriku in Veroniki se je zgodila v sredo, 20. aprila. Že dan kasneje je pa s(m)o si zamudniki lahko ogledali ponovitev.

Predstavo je režiral Miha Alujevič (poznamo ga tudi kot uspešnega pevca in igralca), ki s KUD Zarja sodeluje že skoraj desetletje. Zaslužen je tudi za scenarij, ki ga je priredil po besedilu Skrivnost gradu Ojstrica. Tematika Celjskih grofov in knezov mu je očitno blizu, saj je tudi avtor trilogije »Grofica Celjska, Črna kraljica in Elizabeta Frankopanska«.

Osnovni zaplet je osredotočen na ljubezensko zgodbo Veronike Deseniške in Friderika II. Po brutalni smrti svoje prve žene, Elizabete Frankopanske, se je Friderik II v tajnosti poročil z njeno spletično Veroniko. Z njo ga je, nasprotno od prve družice, vezala resnična ljubezen. Njegov oče Herman II z zakonom seveda ni bil zadovoljen, saj je sina želel poročiti z ženo plemenitejše krvi, da bi s tem utrdil oblast in se povezal s katerim od evropskih dvorov. Mladoporočenca sta se tako morala skrivati pred Hermanom in zatekla sta se na grad Ojstrica (ena izmed zgodb njuno pribežališče sicer postavlja tudi v kartuzijo Jurklošter). Že tako težak začetek zakona pa je še otežila obtožba Veronike, češ da je čarovnica, kar naj bi v tistih časih pomenilo zanesljivo smrt. Kako se zgodba razplete, morda že veste, če ne, si jo še lahko ogledate na kateri izmed ponovitev.

Spodaj smo pripravili kratek kolaž utrinkov s predstave.

Igralska zasedba šteje kar 17 članov, naj kot zanimivost omenimo, da je vlogo Hermana II odigral sicer upokojeni profesionalni igralec Borut Alujevič. Glede na videno lahko sklenemo, da se je KUD Zarja Trnovlje s to predstavo približal kvaliteti marsikaterega profesionalnega gledališča, tako z vidika scenografije in kostumografije kot tudi režije in igre. Alujevič je sicer profesionalni režiser, od svojih varovancev pa je prav tako zahteval veliko (in to se je obrestovalo). Predstava »zdrži« od začetka do konca, je pa nekoliko prerezala s tradicijo komedij in je tokrat namenjena nekoliko zahtevnejši in vzdržljivejši publiki.

V mesecu maju si predstavo lahko ogledate še trikrat, in sicer 13., 14. in 28. maja!

Za konec smo za nekaj besed o ozadju predstave povprašali Uroša Rošerja in nekoliko bolj zgovornega Živka Beškoviča, sicer predsednika in podpredsednika KUD Zarja Trnovlje. Med drugim sta napovedala, da se bodo v poletnih mesecih predstave odvijale tudi na prostem, posebej privlačna in ustrezna lokacija pa bo seveda sam Celjski grad.

f/t/v: Katja Goluh