Umrl dolgoletni dramski igralec in upravnik celjskega gledališča


Sinoči je v 83. letu preminil dramski igralec in dolgoletni upravnik Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Borut Alujevič – Lujo.

Igralskemu ansamblu celjskega gledališča se je priključil 15. 1. 1966, v sezoni 1985/86 pa je po dvajsetih letih igranja na deskah postal upravnik gledališča, kar je ostal vse do svoje upokojitve leta 2007.

Rojen je bil leta 1942 v Ljubljani, kjer je kot dramski igralec diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 1966 se je kot igralec zaposlil v SLG Celje, ki ga je prevzel kot upravnik leta 1986.

Kljub temu, da se je v igralskih vlogah predstavljal občinstvu predvsem v zgodnejšem obdobju, v času upravnikovanja pa je bil redek gost na odrskih deskah, je na odru celjskega gledališča ustvaril več kot 80 vlog. Kot so zapisali pri SLGC je z različnimi umetniškimi vodji je skrbel za razvoj celjskega gledališča do leta 2007, ko se je upokojil.

Leta 1992 je s tedanjim umetniškim vodjem Blažem Lukanom podprl idejo dramskega igralca Marjana Bačka o ustanovitvi festivala Dnevi komedije, ki je postal eden osrednjih slovenskih gledaliških festivalov.

Med leti 1989 in 2006 je bil delegat oz. svetnik v Mestni občini Celje. Leta 2002 je prejel srebrni grb Mestne občine Celje, leto pozneje pa še naziv vitez reda akademskih palm Republike Francije.

Ob koncu žalnega sporočila so pri SLGC dodali: “Dragi Lujo, počivaj v miru!”

Kmalu potem, ko je zaokrožila vest o Alujevičevi smrti se mu je z zapisom poklonil celjski medijec Iztok Gartner, ki je “Lujota” primerjal z Richardom Dreyfussom: