Knjižnica za otroke v Celju letos obeležuje 60. obletnico (foto, video)


martin-krpan-38
Zbrane je najprej nagovorila Ida Kreča.

Lani decembra je preteklo že 6 desetletij, odkar je v Celju začela obratovati prva otroška knjižnica. Jubilejno obletnico obeležujejo s 4 različnimi predstavami, med katerimi je bila ena namenjena tudi odraslim.

Za vas smo obiskali otroško predstavo Martin Krpan, ob tej priložnosti pa smo se pogovarjali tudi z vodjo dejavnosti za otroke, Ido Kreča, ki nam je delovanje in zgodovino otroške knjižnice podrobneje predstavila v spodnjem intervjuju.

Osrednja knjižnica Celje je ena izmed desetih osrednjih območnih knjižnic v Sloveniji, v okviru katere delujejo krajevne knjižnice na Dobrni, Šmartnem v Rožni dolini, Štorah in v Vojniku.

V znamenje praznovanja so knjižničarji ta teden pripravili naslednje dogodke: Pravljični večer za odrasle in gledališka predstava Martin Krpan sta že za nami, lahko pa se še udeležite lutkovne predstave Muca Copatarica (sreda, 24.1. ob 17.00) in Miškovega Čveka z Bino, Lilo in Vinkom (četrtek, 25.1. ob 18.00).

Gledališka predstava kar med knjigami

Pred predstavo je otroke pozabaval sam Miško KnjižkoIda Kreča pa je obiskovalce nagovorila in omenila zanimivo dejstvo – namreč, slavna knjiga o Martinu Krpanu je prav lansko leto praznovala okroglih 100 let. Otroško predstavo Martin Krpan je gostilo družinsko gledališče Kolenc. Z zabavno naracijo, lutkami in interakcijo z občinstvom so nasmejali tako številne šolarje kot tudi vse ostale gledalce. Pa naj še kdo reče, da otroška predstava in lutke niso za odrasle!

martin-krpan-23
Martin Krpan si je za boj z zlobnim Brdavsom kar sam izdelal orodje – sekiro in gorjačo.

60 let otroške knjižnice

Začetki knjižnice za otroke segajo v prve dni decembra leta 1957, čeprav so imele v tujini že večletno tradicijo. Ustanovilo jo je Društvo prijateljev mladine, nahajala pa se je na Razlagovi ulici. Takrat se v knjižnico niso vključevali predšolski otroci, kot se množično vključujejo danes.

S prvo selitvijo je knjižnica resnično oživela, začele so se ure pravljic, najboljši bralci pa so bili ob 25. maju nagrajeni. Leta 1985 je Oddelek za otroke na Gledališkem trgu je dobil večje prostore, sodobnejšo opremo in v 90-ih še avtomatizirano oz. računalniško izposojo. Gospa Kreča nam je razložila:

Računalniška izposoja je bila v Osrednji knjižnici prva med programi v otroškem oddelku, to pa zaradi tega, ker je bil fond otroškega oddelka obvladljiv, prilagodljiv, hitro smo ga lahko spravili v to bazo.

martin-krpan-1
Martin Krpan se pogovarja z dunajskim cesarjem.

Danes dajejo poudarek na mlade družine, saj se zavedajo, da zanje knjižnica ni le kraj, kjer se izposodi knjiga, temveč predstavlja prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa. Kot vsi knjižničarji in učitelji pa se trudijo, da bi otroke že od malih nog navadili na branje knjig in da bi jih knjiga, dragocena kot je, spremljala naprej skozi najstniška leta in do konca življenja.

Osrednja knjižnica Celje: Od prve čitalnice do zadnje modernizacije

Leta 1851 se je odprla prva slovenska čitalnica v Celju, ki je žal delovala le pol leta, odprtje Celjske čitalnice 11 let kasneje pa je obeležilo pravo zmagoslavje narodne zavesti. Šele leta 1906 so bile knjige na voljo vsem krajanom, kar je omogočila takratna Društvena knjižnica čitalnice v Narodnem domu. Leta 1927 se je preimenovala v Javno mestno knjižnico, štela pa je nad 2000 knjig.

martin-krpan-15
Zapis na tleh priča o potrebi po večji pionirski (otroški) knjižnici leta 1962.

Po drugi svetovni vojni je še istega leta uničena knjižnica spet oživela, kmalu pa jo je dopolnila nova študijska knjižnica. Do konca 60-ih let se je zvrstilo kar nekaj selitev, z letom 1974 pa sta se študijska in mestna ljudska knjižnica združili v danes znano Osrednjo knjižnico Celje. Takrat je bila ena največjih knjižnic v Sloveniji, obsegala pa je okoli 358.000 enot knjižnega gradiva.

Sedemdeseta leta so knjižnico politično zaznamovala z Marksističnim oddelkom in preimenovanjem v Knjižnico Edvarda Kardelja ob smrti ideologa socialističnega samoupravljanja. Leto 1990 je bilo prelomno. Knjižnica se je preimenovala nazaj, takratna poplava pa ji je povzročila kar veliko škode. Oddelek Gaberje po tem žal ni bil obnovljen.

Leto kasneje se je priključila bibliografskemu sistemu COBISS. V 90-ih letih sta sledila nova projekt Knjižnica na obisku in program Univerza za 3. življenjsko obdobje, zgodila pa se je še ena poplava. Leto 2001 je postreglo s pomembnim statističnim podatkom, kar so zabeležili na svoji spletni strani:

Skupno število izposojenih transakcij vseh oddelkov knjižnice je prvič preseglo magično številko milijon.

martin-krpan-2
Zabavni Miško Knjižko je takoj pritegnil pozornost.

Januarja 2010 je na Muzejskem trgu 1a odprla vrata nova celjska knjižnica, ki na enem mestu druži vse oddelke. Pred dvema letoma so obeležili 110 let javnega knjižničarstva v Celju, 70 let ustanovitve Študijske knjižnice na Muzejskem trgu in 40 let delovanja Domoznanskega oddelka.

Celjska knjižnica vabi vsak dan …

knjiznica_celje
Celjani smo lahko ponosni na svojo lepo knjižnico.

Naše knežje mesto se že nekaj let ponaša s prostorno in svetlo knjižnico, ki ima čudovit pogled na celjski park. V njej lahko prav vsak najde nekaj zase. Namesto, da vedno sprašujemo »strica Googla«, raje vzemimo v roke knjigo, kajti tudi ta nam bo odgovorila na vprašanja o letnicah pomembnih bitk, finančnih naložbah ali pa preprosto dala idejo, kakšno kosilo naj pripravimo.

tekst: Tamara Ž.

foto: Tamara Ž. in arhiv Osrednje knjižnice Celje

Spodaj vljudno vabljeni k ogledu fotogalerije in video prispevka z otroške predstave, v katerem smo zajeli tudi srdit boj med Krpanom in Brdavsom.

Fotogalerija:

Ne pozabite še na zabaven video prispevek s predstave:

Vabljeni tudi k ogledu intervjuja z Ido Kreča: