Ko glavo izgubijo pomembni Slovenci, nastane projekt ”Glave preč!” (foto, video)


Leta 2000 so se v slovenskem parlamentu odločili znižati strop v preddverju, kjer se nahaja freska umetnika Slavka Pengova. Poslikava Zgodovina Slovencev je bila tako oskrunjena, saj so ob tem del glave izgubili slovenski intelektualci, kmečki puntarji in drugi naslikani.

Glave preč! Plevnik - Kronkowska, Celje 2012

Dogodek je s to simbolično gesto mnoge pripravil do razmišljanja, kar je vodilo v projekt imenovan Glave preč!

Vodja projekta, umetnosti zgodovinar Matija Plevnik, je zapisal: ”Oblast nam na simboličen a odkrit način že več kot dve desetletji dokazuje, da ji je na sebi specifičen način mar za kulturo, enakost pred zakoni in dobrobit vseh prebivalcev države. Tako nam skuša prihraniti tudi miselne napore; razmišljanje ni le razmeroma naporna dejavnost, lahko je celo nevarna. Tudi zaradi recesije je z njim potrebno varčevati. V duhu egalitarnosti stremimo k temu, da bomo vsi prav kmalu imeli enako velike in enako polne možgane. Tako so košček svoje glave darovali že kmečki puntarji, Primož Trubar, Valentin Vodnik, France Prešeren, Ivan Cankar in drugi.”

Prvi del projekta smo si lahko ogledali v Galeriji Plevnik – Kronkowska, kjer je bila predstavljena freska v podobi kot jo ima po prenovi. Ob tem smo si lahko ogledali tudi fotografije celjskih obrazov, ki so prikrajšani za zgornji del glave. Drugi del projekta je potekal v Kinu Metropol, kjer smo se udeležili okrogle mize z dr. Mladenom Dolarjem in drugimi gosti. Celoten projekt pa še ni zaključen.

Fotografije in posnetek dogodka iz Galerije Plevnik – Kronkowska, si lahko ogledate spodaj.

[simpleviewer width=100% height=700 id=345]

Pripravila: Patricija Čamernik