Krstna uprizoritev nagrajene žlahtne komedije Vsak glas šteje v Gledališču Celje


SLG CELJE / Vsak glas steje / 22.11.2019

V Gledališču Celje bodo v petek, 29. novembra, ob 19.30 krstno uprizorili komedijo Vsak glas šteje dramatičarke Ize Strehar v režiji Ajde Valcl. Besedilo je bilo nagrajeno z nagrado žlahtno komedijsko pero 2018.

Ustvarjalci predstave so režiserka Ajda Valcl, dramaturginja Alja Predan, scenografka Urša Vidic, kostumografka Sanja Grcić, avtorica glasbe Polona Janežič, lektor Jože Volk, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in asistentka kostumografke Maša Knez.

Igrajo Andrej Murenc, Aljoša Koltak, Maša Grošelj, Renato Jenček, Živa Selan, Igor Žužek, Tanja Potočnik in Tarek Rashid.

SLG CELJE / Vsak glas steje / 22.11.2019

Iza Strehar, rojena leta 1992, je na AGRFT diplomirala iz dramaturgije in magistrirala iz scenaristike. Med študijem je za svoje scenarije prejela štiri Grossmannove nagrade, za dramsko besedilo Vsak glas šteje pa je na 27. festivalu Dnevi komedije v Celju (2018) prejela žlahtno komedijsko pero.

Za temo komedije Vsak glas šteje je izbrala predvolilno politično zakulisje. Gre za politično satiro, ki prerivanje za oblast in barantanje s položaji, karierami in financami kaže tako suho in cinično, da vsa banalnost golega trgovanja z družbenimi odnosi zadene gledalca direktno v obraz. Kritično ost neposredno usmerja na svoje poudarjeno poenostavljene like, posredno pa tudi na gledalca v dvorani, ki se zlahka prepozna v vlogi javnosti tukaj in zdaj, te javnosti, ki bodoče ali aktualne politike presoja po njihovi popularnosti in s tem sodeluje v začaranem krogu neumnosti in pritlehnosti, ki jo gleda na odru.

Strokovna žirija za nagrado žlahtno komedijsko pero 2018 v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Alja Predan je zapisala:

SLG CELJE / Vsak glas steje / 22.11.2019

Duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij. V celotni parodiji je nepremakljivo samo mlado dekle, hči predsedniškega kandidata, ki v svoji feministični drži pogumno kljubuje seksistični moški matrici in ostaja neomajno na položaju mačistične borke za svoje pravice.

Igra se norčuje tako iz lobističnih mrež, medijev, vplivnih povezav, kratkotrajnega uspeha in slave, ki ju omogočajo mediji, starih stricev iz ozadja in tako imenovanih novih obrazov, seksizma in celo zagledanosti v odrešitev new age receptov o zdravem življenju.

GLEDALIŠKI LIST

foto: Jaka Babnik