Kulturni dan v podporo umetnosti na OŠ Lava z vrhunskimi glasbenimi ustvarjalci (foto)


OŠ Lava je uspelo ustvariti zelo zanimivo zgodbo z umetniki. S podporo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, OI Celje, jim je uspelo izpeljati odličen kulturni dan v podporo našim umetnikom, ki v času epidemije preživljajo zelo hude finančne čase, zaradi česar je ogrožena njihova vrhunska umetniška ustvarjalnost.

Na OŠ Lava so s tem tudi pokazali, kako se lahko na različne načine pomaga in izrazi podporo umetnikom ter umetnosti.

“Lahko rečemo, da nam je končno uspelo uresničiti pomembno željo, ustvariti kulturni dan za učence z velikimi umetniki, ki vrhunsko opravljajo svoje poslanstvo. Jesen nam zaradi vseh omejitev ter prehoda na izobraževanje na daljavo tega ni omogočila, smo pa zato »darilo« vrhunskih umetnikov podarili učencem ob koncu šolskega leta. To je bilo v resnici pravo darilo, saj so vrhunski umetniki učencem pokazali, kaj pomeni znanje, kaj pomeni vztrajnost, kaj pomeni odnos do umetnosti, kaj pomeni zaupanje v svoje talente in jih tudi razviti, kaj pomeni odlična izvedba v šolskih prostorih…,” o tem izjemnem umetniškem dogodku pove ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Namen kulturnega dne je bil večplasten: učencem podariti druženje z vrhunskimi umetniki, saj se od njih lahko veliko naučijo in nadgradijo znanja, ki jih odkrivajo pri predmetu glasba; doživeti glasbo na drugačen in čuten način; učencem približati tako instrumentalno kot vokalno glasbo, hkrati pa podpreti domače odlične umetnike v teh težkih časih. Tako umetniki kot učenci namreč v tem stresnem obdobju potrebujejo nekaj lepega, čustveno bogatega, kar so lahko doživeli.

Delavnice z vrhunski glasbeniki

Učence od 6. do 9 razreda so v svet umetniškega ustvarjanja povabili Goran Bojčevski s klarinetom in različnimi piščalmi, ki ustvarjajo glasbo onstran razumevanja človeka in primarno povezano s človekom, odličen harmonikar Andraž Frece, ki je dopolnil vrhunsko izvajanje Gorana z virtuoznostjo na harmoniki – nekaj veličastnega je v glasbi Mozarta, francoskega valčka, klezmer glasbi, ljudski glasbi, – kar sta v delavnici prikazala izjemna mojstra in otoke z glasbo popeljala po svetu.

Naša odlična vokalistka Nuša Ofentavšek pa je nekaj skupin učencev popeljala v dojemanje lastnega instrumenta – telo, ki ga imamo vsi na razpolago in zavedanje, kaj vse nam ponuja v glasbenem smislu. Učence ji je uspelo privabiti k sodelovanju le z vokalom in lastnim znanjem, kar je izjemen uspeh.

Vsi vrhunski umetniki so učencem ponudili poseben pogled na umetniško ustvarjanje, odstrli skrivnost za razumevanje, da z umetnostjo posegamo v onstranstvo razumevanja umetnosti, ki pa je nujna za ravnovesje slehernega človeka in jo potrebujemo vsi, ne glede na poklic, ki ga opravljamo. So pa sicer na OŠ Lava tudi v pričakovanju obiska še ene odlične instrumentalistke – tolkalistke, Špele Mastnak.

Učenci navdušeni nad doživetjem, ki jim ga je ponudil ta poseben kulturni dan

Učenci so bili navdušeni nad delavnico z Goranom Bojčevskim, saj je, kot so povedali, glasbenik odlično izvedel skladbe in predstavil različna glasbila. Zanimiva jim je bila razlaga o glasbilih ter kako je izvabil toliko različnih tonov iz glasbil (predvsem igranje piščali z nosom in oponašanje zvokov iz narave). Ob poslušanju so čutili veliko mero sproščenosti ter doživljali veselje in smeh. Celotna delavnica je bila tako zabavna, da bi lahko bila daljša. Nekateri učenci so že napovedali, da bodo igranje glasbila z nosom poskusili tudi doma.

“Glasbeno doživetje je bilo res zabavno. Videli in slišali smo veliko glasbil, ki jih do sedaj nismo poznali. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin igranje jazza na klarinet.” (Anže Štukovnik, 6. b)

“Oba glasbenika sta igrala zelo lepo in usklajeno. Redkokdaj imamo možnost se srečati s tako uspešnimi glasbeniki, zato se mi je zdelo danes res zanimivo.” (Luka Ivanjko, 6. b)

“Všeč mi je bilo, ker sta glasbenika predstavila glasbe s celega sveta.” (Loti Lajevec, 6. b)

“Všeč mi je bila glasba in zvok novih glasbil. Všeč mi je bilo, da smo tudi mi sodelovali s ploskanjem in topotanjem z nogami.” (Lana Zemljak, 6. b)

Prav tako so bili navdušeni nad delavnico z Nušo Ofentavšek. Kot so dejali, je Nuša pripravila odlične in zanimive vaje za ogrevanje našega pevskega aparata. Zelo zanimivo se je slišalo dvoglasje, ki so ga uspeli ustvariti tudi tisti, ki niso glasbeniki. Dejavnost, ki jo bodo nekateri učenci prav tako poskusili tudi doma, je izvajanje različnih jazzovskih ritmov.

foto: OŠ Lava