Likovna kolonija ustvarila prvo spletno razstavo “Pomlad” (foto)


Nastala je bila prva spletna razstava likovnih del, ustvarjenih na 2. delu II. likovne kolonije ˝Zima – pomlad – poletje – jesen˝: POMLAD, za slikarje in fotografe, v organizaciji Zveze kulturnih društev Celje s Šolo za hortikulturo in vizualno umetnost Celje in sodelovanjem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območno izpostavo Celje, ki pa je tokrat, vsled novega koronavirusa, potekala malo drugače od običajnega ustvarjanja, ki sicer v vsakem sklopu poteka na določeno soboto v parku Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Tokrat so slikarji in fotografi upodabljali podobe na temo POMLAD sami, v svojem domačem okolju, iz prispelih umetnin pa je bila nato oblikovana prva spletna razstava.

S svojimi deli se odzvalo kar 49 ustvarjalcev z vse Slovenije, od Lendave do Primorja ter od Gorenjske do Koroške in  Dolenjske.

Mentor likovne kolonije likovni pedagog in slikar Tomaža MILAČ iz Celja, ki običajno strokovno spremlja slikarje pri njihovem slikanju v parku pa je tokrat podal kratko pisno mnenje – kritiko slikarjem njihovega poslanega dela. Spletno razstavo, kjer si poslana dela lahko ogledate po zaporedju objavljenega seznama, je postavil tajnik ZKD Celje Sebastjan Volavc. Takoj, ko bodo razmere omogočale pa bodo pripravili tudi klasično (fizično) razstavo vseh del na Šoli za hortikulturo in vizualno umetnost Celje.

Značilnosti projekta

Ideja za to likovno noviteto se je pravzaprav rodila ob nevezanem, prijateljskem klepetu med direktorico Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje Štefanije Kos Zidar in organizatorji ter udeleženci likovnega ex-tempora Tihožitje 2018 (slikanju in fotografiranju), ki  smo ga v okrilju parku te šole uspešno izvedli oktobra 2018.

V običajnih razmerah slikarji ustvarjajo v aranžerskih delavnicah šole in skupaj s fotografi v izjemno lepo urejenem parku Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki se bohoti na zahodnem delu mesta in v vsakem letnem času ponuja obiskovalcem svoje čare, za kar skrbijo skrbne roke dijakov in študentov te šole in njihovih mentorjev, profesorjev in strokovnjakov floristike in vrtnarstva, od katerih so nam na likovni koloniji v pomoč:  Nada Natek, Mojca Sodin ter Romana in Emil Špes. Slikarjem pa je pri njihovem ustvarjanju s svetovanjem na voljo mentor, lik. pedagog in slikar Tomaž Milač.

RAZSTAVLJAJO:

Slike: Vanda ŽUŽEK (Ljubljana), Milenka NAGELJ (Sp. Slivnica, Grosuplje), Rajko BOGATAJ (Kranj), Diana PLAJH (Slov. Bistrica),  Blanka BOŽIČ (Letuš), Irena ŠVEGL (Šentjungert, Šmartno v Rož. dolini), Irena JUROV (Celje), Vera LUKŠIČ (Dolenjske Toplice), Mihaela REPNIK (Črešnjevec, Slov. Bistrica), Simona OBROVNIIK (Celje), Mirjana GRACER (Celje), Stella CVITAN (Slatina, Šmartno v Rož. dolini), Sabina MAJCEN (Zadobrova, Škofja vas), Nevenka DEČMAN (Celje), Živka VIHTELIČ VODLAN (Celje), Amina KOLARIČ (Celje), Franc KRAJNČIČ (Črešnjevec, Slov. Bistrica), Ivan SKLEDAR (Črešnjevec, Slov. Bistrica), Sonja HRIBERNIK (Črešnjevec, Slov. Bistrica), Ludvika CERKVENIK (Portorož), Brigita KRAJNČIČ (Črešnjevec, Slov. Bistrica), Zdenka ŠULIN (Lenart), Magdalena TOMAŽEVIČ – SAVNIK (Ljubljana), Dora GLAVNIK (Celje), Jasna BUŠIČ (Portorož), Erika PUC (Sevnica), Marija STARC (Novo mesto), Ivanka LEHNER (Murska Sobota), Marta KUNAVER (Portorož), Sabina BRATUŠ (Izola), Žan GLAVNIK (Celje), Cvetka PLUT (Celje), Giulio RUZZIER (Parecag, Sečovlje), Irena LORGET LIPOVEC (Izola), Irena NARAKS (Celje), Ida ŠPRAH (Škofja vas), Jože BARACHINI (Radeče), Tomaž GORJANC (Radomlje), Peter SVET (Škofja vas), Tamara ŠPITALER ŠKORIĆ (Lendava), Zoran ROŽIČ (Ravne na Koroškem), Alica JAVŠNIK (Celje), Vlado ČEPIN (Celje).

Fotografije: Rajko BOGATAJ (Kranj), Danijel NAGELJ (Sp. Slivnica, Grosuplje), Lara PEVEC (Šentvid pri Grobelnem), Eva BAH (Lesično), Miha ŠVAJGER (Kozje), Filip REZAR (Kristan Vrh), Amina KOLARIČ (Celje), Matija ČOH (Rog. Slatina), Sabina BRATUŠ (Izola), Milenka NAGELJ (Sp. Slivnica, Grosuplje), Irena LORGET LIPOVEC (Izola).