Ljudska univerza Celje zaključila z dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja


Tedni vseživljenjskega učenja ali TVU so se zaključili. Od 15. maja do 18. junija se je po celotni Sloveniji izpeljalo okoli 8.000 izobraževalnih, promocijskih, informativno-svetovalnih, kulturnih, družabnih, športnih in drugih dogodkov.

TVU so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki jo na nacionalni ravni koordinira Andragoški center Slovenije. Sofinanciran je s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Tudi Ljudska univerza Celje je bila letos območni koordinator, izpeljali pa so več kot 50 brezplačnih dogodkov za vse generacije. Pri izboru vsebin so vsekakor upoštevali potrebe lokalne skupnosti, saj želijo ljudi opolnomočiti z vsebinami in informacijami, ki jih potrebujejo. V ta namen so izvedli delavnice s področja samooskrbe, nudenja prve pomoči, zdravega načina življenja, zdrave prehrane, gibanja, veliko je bilo delavnic s področja osebne rasti in odnosov, bontona, ustvarjalnih in plesnih delavnic, ogledali pa so si tudi gledališče in razstavo Celeia-mesto pod mestom.

Vir foto: Ljudska univerza Celje

Na Ljudski univerzi Celje so ponosni na dogodek Kako uspešno sodelovati v lokalnem okolju, na katerem so gostili župana Mestne občine Celje Matijo Kovača, Milana Ninića iz Humanitarnega društva Enostavno pomagam in Jureta Glavnika iz podjetja Moj Gušt d.o.o., ki je prav tako poslanec za gostinstvo in turizem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Na pogovorni uri so predstavili svoje delo in poudarili, da uspehov ne bi bilo brez širšega sodelovanja in podpore. Obiskal jih je tudi pater Karel Gržan, ki jih vedno navduši s svojimi modrostmi življenja, povabili pa so tudi dr. Dana Podjeda, antropologa, ki je pojasnil, kako nas pametni telefoni ter spletna omrežja nenehno postavljajo v središče. Razložil je, kako se je zaradi tovrstnih naprav in omrežij preoblikoval človek in kako se je v zadnjih desetletjih spremenila družba.

V TVU so bili vključeni tudi mlajši
V TVU so bili vključeni tudi otroci; vir foto: Ljudska univerza Celje

Poskrbljeno pa je bilo tudi za mlajše »učeče se«, ki so se naučili, kako se izdelajo naravna mila, obiskali so Tropsko hišo, se družili s konji, se učili metod risanja, obiskali Škratovo lutkovno gledališče in izdelali lutko, spoznali so poklic novinarja in si ogledali znanstveno zabavni park Tehnopark, ki je navdušil tako mlajše kot starejše. Z udeležbo in odzivom obiskovalcev so na Ljudski univerzi Celje zelo zadovoljni, prav tako pa so ponosni, da so lahko naši lokalni skupnosti omogočili dostop do različnih priložnosti za učenje, razvoj in izmenjavo znanja.

Kot je povedala Polona Glavnik, koordinatorica projekta TVU, pa sedaj že snujejo in pripravljajo ideje za prihodnje dogodke.

Vir foto: Ljudska univerza Celje