Med nominiranci za Veronikino nagrado tudi celjski pesnik Zoran Pevec


pevec-kako-postati-nihce

Konec avgusta bo podeljena ena izmed največjih slovenskih nagrad za poezijo – Veronikina nagrada. Med letošnjimi nominiranci je tudi celjski pesnik Zoran Pevec z zbirko Kako postati nihče.

Veronikina nagrada je literarna nagrada, ki jo podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta.

Zoran Pevec je nominiran s svojo novo zbirko Kako postati nihče, ki jo je ocenil žirant Ivo Stropnik: Zoran Pevec v tematsko-motivno raznoliki pesniški zbirki (po)sega v kanon svetovne književnosti, mitologijo (zlasti grško – Perzefona, Medeja), popkulturo in urbano okolje.  Upesnjuje problematiko sodobnega človeka, ki ga spremenjena realnost »znorelega sveta«, v katerem Zemlja ni več središče univerzuma, postavlja na trdna tla – pesniškega zemljana (avtorja) pa v videnjsko (re)interpretacijo kopernikovsko-darwinovsko-freudovskega nazora. Da bi človek to presegel, išče načine, kako postati nekaj več, ampak ravno s tem postaja (še) manj, kot v resnici je. Podnaslov zbirke – »melete thanatou« – je pomenljiv, saj povzema sokratovsko »vajo za smrt«, ki je avtor ne dojema kot nekaj sentimentalnega in patetičnega, ampak na različne načine izraža do nje sarkastičen odnos …

Za 22. Veronikino nagrado so poleg Pevca nominirani še Andrej Hočevar z zbirko Seznam, Aleš Mustar z zbirko Srednja leta, Ana Pepelnik za zbirko Tehno in Tone Škrjanec za zbirko Dihaj. Obrazložitve nominacij najdete tukaj.

Veronikina nagrada, ki velja za eno izmed najpomembnejših nagrad v poeziji, bo podeljena 28. avgusta na Starem gradu Celje. Lani je Veronikino nagrado prejel pesnik Boris A. Novak za pesniško zbirko Vrata nepovrata.

Nagrada, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, znaša 4.000 evrov bruto, dodana pa ji je tudi častna listina. Poleg Veronikine nagrade bodo podelili še zlatnik poezije Bini Štampe Žmavc in Tilnu Letnerju malo Veroniko.

rokovo-poletje-2018-klik