Minuli konec tedna Celje v znamenju 31. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala (foto in video)


31_mednarodni_mladinski_festival_celje_1Minuli konec tedna je v Celju potekal že 31. Mednarodni mladinski pevski festival Celje, bienalno srečanje izbranih mladinskih zborov iz Slovenije in tujine. V svoji zgodovini se je potrdil kot manifestacija evropskega značaja, ki redno spremlja, vrednoti in vzpodbuja dosežke mladinskega zborovstva, s tem pa pomembno vpliva na kvalitativno raven pevske kulture mladih. Organizator festivala je bil tudi letos Zavod Celeia Celje, umetniški vodja pa Nenad Firšt.

Letošnji festival je napovedala sredina območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov za občine Celje, Dobrna, Štore in Vojnik. Prvi festivalski dogodek pa se je odvil naslednji dan, v četrtek, 16. aprila, s prireditvijo “Minutka za pesem” na celjskem Glavnem trgu in sicer ob 11h in 18h z nastopoma The Šlager’s (Gimnazija Celje-Center) in Pevskega društva upokojencev Celje. Za popoldanski del pa so bili napovedani Pihalni orkester Celje, Komorni MPZ Celje in Pihalni orkester Ljubečna. Četrtkov program se je zaključil z nastopi zborov v Celjskem domu. Obiskovalce so glasbeno razvajali Lautitia Gyermekkar (Debrecen) iz Madžarske, Vörösmarty Gyermekkorus iz Budimpešte, Sušicky detsky sbor (Sušice) s Češke, Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka in Chapecky sbor BONIFANTES (Pardubice) s Češke.

31_mednarodni_mladinski_pevski_festival_3
Mladinski pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici, Lautitia Gyermekkar iz Madžarske, Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu (Hrvaška), Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja

Petkov del se je pričel z dopoldansko Minutko za pesem na Glavnem trgu, kjer so se predstavili Trobilni kvartet Glasbene šole Cleje, otroci vrtca Levček in Mladinski pevski zbor III. OŠ Celje. Petkov del festivala je vrhunec doživel s popoldanskima tekmovanjem in sicer so najprej nastopili otroški pevski zbori, nato pa še mladinski pevski zbori. V prvem delu so se predstavili Mladinski pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici, nato Lautitia Gyermekkar iz Madžarske, Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu (Hrvaška), Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja in Vörösmarty Gyermekkorus iz Budimpešte.

Vörösmarty Gyermekkorus iz Budimpešte.
Vörösmarty Gyermekkorus iz Budimpešte.

Mednarodna žirija je ocenjevala usposobljenost zborov (intonacija, ritem, dikcijo, fraziranje, zvestobo zapisu) in umetniško prepričljivost izvedbe (tempo, agogoiko, dimaniko, zvoj, slog, pripovednost), upoštevajoč tehtnost in izvajalsko zahtevnost sporeda, po točkovnem sistemu do največ 100 točk. Na podlagi strokovnih ocen in ocen obiskovalcev je žirija odločila naslednje rezultate v kategoriji A (otroški pevski zbori – pevke in pevci, rojeni leta 2000 in mlajši):

1. Lautitia Gyermekkar, Debrecen, Madžarska: 86 točk (srebrna plaketa);

2. Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Slovenija: 84,4 točk (srebrna plaketa);

3. Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu, Hrvaška: 82 točk  (srebrna plaketa);

4. Mladinski pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici, Slovenija: 80 točk (srebrna plaketa);

5. Vörösmarty Gyermekkórus, Budimpešta, Madžarska: 80 točk (srebrna plaketa).

Sušicky detsky sbor iz Češke, Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Chlapecky sbor BONIFANTES iz Češke in Godalni kvartet Glasbene šole Celje.
Sušicky detsky sbor iz Češke, Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Chlapecky sbor BONIFANTES iz Češke in Godalni kvartet Glasbene šole Celje.

V drugem delu pa so nastopili še trije zbori in sicer se je kot prvi strogi žiriji (predsednik žirije Sebastjan Vrhovnik, člani pa Bo Johansson (Švedska), Hansruedi Kämpfen (Švica), Damijan Močnik (Slovenija), Jean-Claude Wilkens (Francija) in tajnik žirije Uroš Mijošek) predstavil Sušicky detsky sbor iz Češke, drugi Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, tretji in zadnji pa Chlapecky sbor BONIFANTES iz Češke.

Žirija je  odločila naslednje rezultate v kategoriji B (mladinski pevski zbori – pevke in pevci, rojeni leta 2000 in mlajši):

1. Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Hrvaška: 91 točk (zlata plaketa in denarna nagrada);

2. Chlapecký sbor BONIFANTES, Pardubice, Češka: 88 točk (srebrna plaketa);

3. Sušický dětský sbor, Sušice, Češka: 81,5 točke (srebrna plaketa).

Petkov festivalni dan se je zaključil s koncertom Godalnega kvarteta (Ana Dolžan – violina, Vid Sajovic – violina, Anuša Plesničar – viola, Lucija Rupert – violončelo in Simona Đonlić – klavir) in z večernim nastopom naslednjih zborov: Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski iz VelenjaDětský sbor Pražská kantiléna iz PrageCorala Fantasia iz RomunijeMadetojan musiikkilukion kuoro iz Finske in Sušický dětský sbor iz Češke.

Sobota v znamenju dekliških zborov, glasbene delavnice in koncerta prvouvrščenih zborov

31_mednarodni_mladinski_pevski_festival_5Sobotni del pevskega festivala se je začel z dopoldanskim tekmovanjem dekliških zborov. Prvi se je predstavil Dětský sbor Pražská kantiléna iz Prage, za njim Corala Fantasia iz Romunije, nato Madetojan musiikkilukion kuoro iz Finske, kot zadnji v kategoriji C (dekliški pevski zbor – pevke, rojene leta 1995 in mlajše) pa Sušický dětský sbor iz Češke.

Žirija je  odločila naslednje rezultate v kategoriji C:

1. Dětský sbor Pražská kantiléna, Praga, Češka: 92 točk (zlata plaketa in denarna nagrada):

2. Madetojan musiikkilukion kuoro, Kempele, Finska: 86 točk (srebrna plaketa);

3. Sušický dětský sbor, Sušice, Češka: 82 točk (srebrna plaketa);

4. Corala Fantasia, Vaslui, Romunija: 80 točk (srebrna plaketa).

Sobotni del se je nadaljeval s popoldansko glasbeno delavnico v Celjskem domu, ki so jo vodili žiranti. Po popoldanski delavnici je sledil koncert prvouvrščenih zborov s podelitvijo nagrad in priznanj.

S podelitve nagrad. Spodaj: ekipa Zavoda Celeia Celje, ki je odlično izpeljala 31. festival in ekipa žirantov.
S podelitve nagrad. Spodaj: ekipa Zavoda Celeia Celje, ki je odlično izpeljala 31. festival in ekipa žirantov.

Nedeljski epilog festivala z zaključnim koncertom

Zadnji dan festivala se je začel s dopoldanskimi Celjskim sprehodom, na katerem so udeleženci v družbi lokalnega vodnika Uroša Mijoška izvedeli vse o prvem Mladinskem pevskem festivalu v Celju, o rojstvu celjskega rokenrola in o mladem Otu, ki je očaral srca celjskih sprehajalcev.

31. Mednarodni mladinski pevski festival je svoj vrhunec doživel točno opoldne, ko se je na Krekovem trgu odvil zaključni koncert festivala. Na koncertu je zapelo več kot 400 mladih pevcev. V programu je sodeloval tudi Tolkalni orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom Damirja Korošca. Ljubitelji petja so lahko uživali v zares čudovitem glasbenem dogodku. Zborom so dirigirali: Bo Johansson (Švedska), Hansruedi Kämpfen (Švica), Damijan Močnik (Slovenija), Jean-Claude Wilkens (Francija) in Sebastjan Vrhovnik (Slovenija), sicer člani mednarodne žirije, ki so v dneh festivala ocenjevali nastope zborov v posameznih kategorijah.

31_mednarodni_mladinski_pevski_festival_7

Od slovenskih zborov, ki so nastopili na tekmovanju 31. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala 2015, se je najbolje odrezal Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje, ki ga vodi Matjaž Vehovec. Zbor, ki je nastopil v kategoriji A (otroški pevski zbori), je dosegel 84,4 točk in prejel srebrno plaketo. Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje je prejel tudi Posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev.

Odlično je nastopil tudi Mladinski pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici, ki ga vodi Matej Romih. Zbor je prav tako nastopil v kategoriji A in osvojil 80 točk ter srebrno plaketo. Zbor je osvojil tudi Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu skupine A.

Med tujimi zbori je največje število točk 92,00 in zlato plaketo ter denarno nagrado osvojil Dětský sbor Pražská kantiléna, Praga, Češka, ki ga vodita Lea Esserová in Monika Nováková. Zbor je nastopil v kategoriji C (dekliški pevski zbori). Zbor je prejel tudi priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane po letu 1990, ki ga podeljuje Zveza Glasbene mladine Slovenije.

Odlično se je odrezal tudi Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Hrvaška, ki ga vodi Vesna Svalina. Zbor je nastopil v kategoriji B (mladinski pevski zbori). Zbor je osvojil 91,00 točk in zlato plaketo ter denarno nagrado. Dirigentka Vesna Svalina je prejela tudi Posebno nagrado za najprepričljivejši dirigentski nastop.

Med tujimi zbori je Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu kategorije B osvojil Chlapecký sbor BONIFANTES, Pardubice, Češka, ki ga vodi Jan Míšek. Med tujimi zbori je Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu kategorije C osvojil Madetojan musiikkilukion kuoro, KempeleFinska, ki ga vodi Elina Könönen.

Tudi letos je festival spremljala Minutka za pesem, projekt, s katerim so organizatorji glasbo ponesli tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se je pričel v četrtek, 16. aprila, in se zaradi slabega vremena zaključil že dan kasneje. A je vendarle središče mesta na Zvezdi za nekaj trenutkov “pevsko oživelo”, nastopili so raznoliki instrumentalni in pevski sestavi iz Celja.

Vabljeni k ogledu video posnetka, v katerega smo strnili utrinke s petkovega, sobotnega in nedeljskega festivalskega dogajanja. Prav tako pa vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, posnetih na festivalu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=804]

 v/t/f: eH

nag-klik