Mlada Veronika letos pripadla Celjanki


Organizatorica podelitve Veronikine nagrade Fit media d.o.o. je letos drugič zapored organizirala pesniški natečaj za srednješolce Mala Veronika. Z natečajem želimo mlade spodbujati k pesniškemu izražanju in jim ponuditi prostor za promocijo njihovega pesniškega ustvarjanja.

K natečaju so bile povabljene vse srednje šole v Sloveniji, ki so lahko na natečaj prijavile eno pesem dijaka ali dijakinje. Na natečaju je s pesmijo sodelovalo 45 srednjih šol. Vse prejete pesmi je organizator po vrstnem redu prejema objavil na spletni strani www.veronikini-veceri.si, kjer je med 29. marcem in 26. aprilom 2017 potekalo spletno glasovanje za najboljšo pesem po izboru občinstva.

Med prijavljenimi pesmimi je neodvisno od spletnega glasovanja vrednotila pesniško bero srednješolcev tudi 3-članska strokovna žirija, ki jo je imenoval organizator natečaja. Izbrala je pet nominiranih pesmi, ki so bile vključene v izbor za glavno nagrado.

Žirija v sestavi dr. Zoran Pevec (predsednik), Petra Kolmančič (Veronikina nagrajenka) in dr. Robert Simonišek (lanski nagrajenec Rožančeve nagrade) je izbrala naslednjih pet nominiranih pesmi za Malo Veroniko:
Rusija, Žiga Hren, Prva gimnazija Maribor
Lutka, Ana Zemljič, Gimnazija Ormož
Stvori 7, Miha Sever, Škofijska klasična gimnazija
Vrečka čaja, Natan Vovk, Gimnazija Kranj
Nočno mesto, Karin Vrbek, Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Kratka utemeljitev žirije

Žirija je izbirala pesmi na temelju metode natančnega branja in recepcijsko-percepcijske književne metode. Tako smo na temelju primerne uporabe sodobnega jezika, inovativnega podobja, povezave naslova pesmi z besedilom, stilne fluidnosti, povezanosti zunanje z notranjo formo, možnega dialoga z bralcem in horizonta bralčevega pričakovanja izbrali pet pesmi, ki so po našem mnenju, med mnogimi dobrimi, posebej izstopala.

Za pesem z naslovom Rusija menimo, da v pesniško besedilo vnaša primerno sodobno besedišče, ki je mišljenjsko dobro izpeljano, uvaja podobo starke in stojnice na meji med tem, kar je zabrisano in izbrisano znotraj moralnega vrednotenja sveta.

Drugačna je pesem z naslovom Lutka, za katero je značilno izhodišče, ki delno temelji na feminističnem angažmaju, v okviru katerega je ubeseden Jaz in cenenost drugega, »mamina solza« in očetova kri«, prinaša eksistencialno izkušnjo prostituiranja, obenem pa predstavlja kritičnost do sodobne družbe in usodo posameznika znotraj nje.

Nenavadno in posebno je izpeljana pesem z naslovom Stvori 7, ki jo zaznamuje duh pogoltnosti našega časa in perfidnosti sodobne družbe, v katerih imajo negativno vlogo banke in mediji.

Zanimiva je pesem z naslovom Vrečka čaja, s katero je na minimalističen način nakazana usoda življenja s pomočjo metaforične »vrečke čaja«, kvalitetni verzi pa zaznamujejo tudi pesem Nočno mesto, v kateri je opredeljena moč noči s fragmentarnimi navedki, ki nakazujejo spreminjanje sebstva, v katerem nihče več ni tisto, kar v resnici je.

Mala Veronika in zmagovalka občinstva

Organizator je med navedenimi petimi nominiranimi pesmimi po zaključenem e-glasovanju določil zmagovalno pesem glede na število prejetih glasov posamezne nominirane pesmi na spletu. Zmagovalno pesem za Malo Veroniko sta dali torej strokovna žirija in občinstvo. Razglasi se tudi zmagovalna pesem občinstva. To je tista, ki ima največ glasov s strani občinstva ne glede na izbor strokovne žirije. Po pregledu vseh e-glasov je bilo vseh pravilno oddanih glasov 7.421. Organizator je upošteval tiste glasove, ki so bili skladni s pravili glasovanja (v komentar je bilo potrebno pripisati »Glasujem«) in pri posamezni pesmi unikatni glede na e-naslov.

Prejemnica Male Veronike in tudi avtorica zmagovalne pesmi po izboru občinstva je Karin Vrbek iz Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, za pesem Nočno mesto.

S spletnim glasovanjem je pesem prejela 1.409 glasov, kar je največ med vsemi prijavljenimi pesmimi. V preglednici je pregled števila pravilno oddanih e-glasov za posamezno pesem. Nagrada Zmagovalka Male Veronike prejme denarno nagrado 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrado za Malo Veroniko bo dijakinja prejela na dogodku ob podelitvi Veronikine nagrade 2017, ki bo v torek, 29. avgusta 2017, na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje.

*foto: Urbani gladiator

sola-voznje-polsi-klik