Znana je najboljša pesem male Veronike 2023


V okviru Veronikine nagrade, prestižnega literarnega priznanja, ki ga podelujejo v Celju, in ki bo letos podeljeno 27. po vrsti, organizatorji preko natečaja podeljujejo tudi nagrado mala Veronika.

Na tokratni natečaj je prispelo 30 pesm, ki jih je napisalo prav toliko avtorjev iz slovenskih srednjih šol. Komisija v sestavi Veronika Šoster (predsednica), Eva Ule in Aljaž Primoži je med nominirance izbrala petero pesmi oz. avtorjev:

  • Simona Babnik: Memento Mori (Gimnazija Bežigrad)
  • Sandro Čeh: Živ Žau (Gimnazija Ptuj, mentorica: Anita Ekert)
  • Doroteja Drevenšek: Bitje iz treh komponent (II. gimnazija Maribor, mentorica: Nina Medved)
  • Ana Kumperger: Nad nami s severovzhoda (Gimnazija Celje – Center, mentorica: Ljuba Koprivc Bertoncelj)
  • Januš Marinček: POZIMI (Šolski center Ljubljana, Gimnazija Antona Aškerca)
Zmagovalna pesem Male Veronike 2023

Končnega zmagovalca so z glasovanjem izbrali pretekli zmagovalci male Veronike, bralci preko spletnega glasovanja ter ocene posamezne pesmi komisije.

Na koncu je najboljša pesem postala delo Doroteje Drevenšek.

V obrazložitvi je komisija zapisala naslednje:

»Pesem Bitje iz treh komponent tematizira iskanje svojega prostora v svetu, kar vzpostavlja s tremi motivi, ki se proti koncu pesmi združijo v pesniški govorki. Vseprisotnost te stiske ponazori s konkretnimi podobami. Avtoričin pesniški jezik je sodoben in uspešno prestopa med banalnostjo vsakdana in elementi nadrealizma.”

Nagrajenka bo prejela denarno nagrado v višini 400 € in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 29. avgusta 2023 na Starem gradu Celje, kjer bomo podeliti tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus. Zaključno prireditev letos pripravlja Boštjan Gombač z ekipo sodelavcev, njen organizator pa je od leta 2021 Hiša kulture Celje.