MNZ Celje z novo razstavo Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela (video)


V Muzeju novejše zgodovine Celje so danes odprli razstavo Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela. Na ogled bo do 17. septembra 2017.

Jeans generacija pripoveduje zgodbo o pop kulturi in odraščanju v Celju

Avtorja razstave Jeans generacija: Urška Ženko in Sebastjan Weber
Avtorja razstave Jeans generacija: Urška Ženko in Sebastjan Weber

Občasna razstava bo prikazala zgodbo družabnega in kulturnega življenja v Celju skozi predmete, ki so bili priljubljeni pri široki množici ljudi od 50. let 20. stoletja do danes.

Obudila bo spomin na različna prizorišča, dogodke, glasbene skupine, manjkale pa seveda ne bodo niti kultne kavbojke. Razstavo bo otvoril legenda slovenske zabavne glasbe Mojmir Sepe. 

Tonček Kregar si je že vrsto let želel realizirati razstavo Jeans generacija.
Tonček Kregar si je že vrsto let želel realizirati razstavo Jeans generacija.

Več o razstavi so nam zaupali direktor MNZ Celje Tonček Kregar ter avtorja razstave Urška Ženko in Sebastjan Weber.

Razstava Jeans generacija je poleg zbirke predmetov tudi zbirka esejev oz. pričevanj o odraščanju v Celju, o odnosu do popkulturnih gibanj in dogajanja.

Razstava bo v knežje mesto privedla tudi številne spremljevalne dogodke, ki pa ne bodo potekali le pod streho Muzeja novejše zgodovine. Z Jeans generacijo so želeli v obravnavo popkulturnega fenomena vključiti druge celjske inštitucije, njihovo medsebojno sodelovanje pa je pozdravil tudi Kregar. 

Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela
Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela

Direktor Muzeja novejše zgodovine je sicer razstavo Jeans generacija opisal kot zbirko esejev in pričevanj o odraščanju v Celju in o odnosu do popkulturnih gibanj in dogajanja. Zato ne gre za nek historični pregled, marveč za opis časa in prostora v Celju. Več o sami razstavi in njenem nastajanju pa je razkril eden izmed avtorjev, etnolog Sebastjan Weber. 

Jeans generacija je razstava, ki bo pritegnila vsakogar. Govori zgodbe družbenih premikov in življenja, ki so aktualne tako na lokalni, kot tudi na globalni ravni. Zato ni dvoma, da bo razstava vse do septembra navduševala obiskovalce Muzeja novejše zgodovine Celje. Prav tako pa ne spreglejte tudi spremljevalnih dogodkov, o katerih je več povedala avtorica razstave Urška Ženko: 

dscn0199

dscn0200

dscn0201dscn0205

dscn0204

Tina Ožvald