Nova razstava v MnzC: Za domovino z rockom naprej! (foto, video)

18. 06. 2020 14:50

V Muzeju novejše zgodovine Celje so pripravili novo razstavo s polnim naslovom Za domovino z rockom naprej! Jugo rock: slovensko-srbske paralele.

Na današnji novinarski konferenci sta nam direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tonček Kregar, in avtor razstave Sebastjan Weber, zaupala nekaj več o sami razstavi. Direktor je tudi predstavil trenutno situacijo v MnzC in projekte, ki še prihajajo. Podrobnosti v videu spodaj.

Foto: DejC

Muzej nas na otvoritev vabi danes, 18. junija, ob 18h. Posebni gost bo Zoran Predin na kitari. Z nekaterimi rekviziti se boste lahko tudi fotografirali, izbrali boste lahko tudi vinilno ploščo, katere glasba se bo predvajala v muzeju.

Za domovino z rockom naprej! Jugo rock: slovensko-srbske paralele

Lani, približno v tem času, nas je kontaktiral Miroslav Cvetković Cvele, basist skupine Bajaga i Instruktori, ki je v Beogradu, skupaj z nekaterimi kolegi, že pred leti zagnal projekt Rock muzej v Beogradu. Osnovni namen te nevladne organizacije je zbiranje dediščine srbskega rocka. Govorimo o rock glasbi na področju Srbije od začetkov do razpada skupne države. S to zbirko gostujejo po večjih mestih v državi. Na ta način promovirajo ne samo zgodovino in dediščino te glasbe ampak rock kulturo nasploh. Prišli so s pobudo, da bi ta razstava gostovala nekje v Sloveniji, konkretno pri nas. Z velikim veseljem smo predlog poslušali, a hitro ugotovili, da je sama vsebina verjetno za današnje čase in tukajšnjo slovensko javnost malce preozka. Zato smo na temelju njihove zbirke zastavili nov razstavni projekt Za domovino z rockom naprej! Jugo rock: slovensko-srbske paralele.dr. Tonček Kregar, direktor MnzC
Foto: DejC

 

Razstava ni samo celjska ampak vseslovenska. V njej predstavljamo tiste skupine in glasbenike, ki so tako na slovenskem kot srbskem področju pustili pečat. Govorimo o obdobju od leta 1964 do razpada Jugoslavije. Prostorom MnzC smo dali duh koncerta oz. glasbene prireditve. Tako imajo vsi prostori koncertno-festivalsko ime. Začne se z malim odrom, nadaljuje z velikim odrom, na koncu je zaodrje, vmes pa še politični oder. Na malem odru predstavljamo glasbenike, ki so pečat pustili predvsem na republiškem prostoru. Na velikem so glasbeniki, ki so zaznamovali glasbo na področju celotne bivše države. Zaodrje je namenjeno lokalnim skupinam, torej celjski sceni. V posebnem delu, političnem odru, pa je predstavljen duh rocka, ki ga je imel skozi zgodovino, torej uporništvo, političnost, drugačnost.Sebastjan Weber, avtor razstave Za domovino z rockom naprej!

V torek, 23. junija, ob 17h gostijo Žigo Valetiča in Klemna Laha, s katerima bo, po ogledu razstave, beseda tekla o rocku.

dr. Tonček Kregar:

Sebastjan Weber:

Fotogalerija:

Razstava bo na ogled od 18. junija do 15. novembra 2020.

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
217 queries in 4,545 seconds.