Modna oblikovalka iz Štor v vrhu svetovne visoke mode


65593657Med njenimi občudovalkami so zvezdnice Halle Berry, Rihanna, Kate Moss, Kylie Jenner in druge, toda sama rada najprej poudari, da so njena oblačila za resnične ženske. Nataša Čagalj je ena najbolj uveljavljenih in spoštovanih oseb na področju mode, ki je navdušila več svetovnih modnih znamk.

Začetki v svetu mode

Odraščala je v Štorah in kot otrok je uživala pri ustvarjanju z glino, ki jo je “pekla na šporhetu, da se je vse stopilo“. Svoje prve skice modnih oblek je že v osnovni šoli poslala hrvaški reviji Svijet. Njena mama je zelo spodbujala Natašino ustvarjalnost, njene umetnine je izobešala po stenah. Leta kasneje je bil njen talent opažen na natečaju mladih modnih  oblikovalcev Smirnoff, kar ji je omogočilo podiplomski študij mode na londonskem Central Saint Martin’s College. Tudi ona je bila ena izmed tistih »nesrečnic«, ki ni bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Svetovno priznane blagovne znanke, kot so CeruttiLanvin in Stella McCartney, kakovost njenega dela vidijo v natančni izdelavi, prefinjenosti in pozornem oblikovanju detajlov kot tudi  v vztrajnosti, osredotočenosti in sposobnosti dela v ekipi. Ne dolgo nazaj je sklenila sodelovanje z luksuzno kanadsko znamko Ports 1961.

Delo modnega oblikovalca

Če si del mednarodne scene, moraš oblikovati vsaj štiri kolekcije na leto. Štirikrat na leto moraš imeti svežo, novo idejo, kaj boš delal.

Models present creations at the Ports 1961 catwalk show during London Fashion Week in London, Britain February 18, 2017. REUTERS/Neil Hall - RC1BBCDADF00
Modna revija Ports 1961.

To pomeni, da je treba oblikovati do 800 različnih kosov oblačil. Kreativnosti ji v tem trdem poslu s hitrim tempom ne zmanjka. Vse se začne z blagom, ki jo navdihuje, celo tako, da ji “poskoči srce“, ko se z njim ujame.

Njeno vodilo je povsem preprosto: Sledi sebi in bodi to, kar si.

Intervju z Natašo si lahko preberete na tej povezavi.

Foto: RTV Slo, osebni arhiv Nataše Čagalj in Reuters/Neil Hall