Molièrova komedija Ljudomrznik premierno v SLG Celje


Slovensko ljudsko gledališče Celje (SLG Celje) pripravlja pravo gledališko poslastico za ljubitelje klasičnih tekstov. V četrte, 21. februarja, ob 19.30 bodo tako na Velikem odru uprizorili Molièrovo komedijo Ljudomrznik v režiji Nine Rajić Kranjac. 

Molière sodi v sam vrh klasične komediografije, ki se je je loteval z žlahtnim pristopom in kritičnim humorjem. Na podlagi tega je v svojih delih brezkompromisno zajel družbeno kritične tematike, ki so zadele žebljico na glavico tako v 17. stoletju, kot tudi danes.

Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša.

Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge.

V četrtek bo Ljudomrznik premierno utelešen tudi na odru celjskega gledališča, kjer bo obiskovalce popeljal po sladko-grenki poti odkrivanja samega sebe. Kot so povedali v SLG Celje, Ljudomrznik postavlja ogledalo družbi, ki kaže odsev vsega sprenevedanja in dvoličnosti ter naslavlja vprašanje pretvarjanja oziroma uprizarjanja življenja.

SLG Celje / LJUDOMRZNIK / ARHIV / 19.2.2019

Po besedah mlade režiserke Nine Rajić Kranjac, gre za avtobiografsko delo, znotraj katerega Molière razčiščuje sam s sabo. V tem duhu tudi vsak lik nastopi z nekim poštenim namenom, a je naposled v ospredju le njegova korist. Na takšen način se v predstavi tudi stopnjuje humorna nota, ki pa se preveša v vedno bolj tragično.

Temu primerna je tudi atmosfera, osredotočena na notranje stanje igralca, družbe. V SLG Celje se boste tako lahko v četrtek zvečer potopili svet, ki je prežet s humorjem, a istočasno tudi nastavlja ogledalo vsakemu slehernemu posamezniku.

Foto: SLG Celje, avtor Jaka Babnik