Muzikal Veronika Deseniška – huda energija na Celjskem gradu


V Zavodu Celeia Celje so, skupaj z ustvarjalci muzikala Veronika Deseniška, predstavili edinstven umetniški projekt. Slednji se 28. junija v okviru Poletja v Celju vrača na veliki oder Celjskega gradu. Ustvarjalci se v prepričanju, da je muzikal treba doživeti, slišati in videti, izjemno veselijo novih predstav. Te bodo štiri, in sicer 28. in 29. junija ter 4. in 5. julija 2024.

V naslovni vlogi muzikala Veronika Deseniška, ki se junija letos vrača na Celjski grad, bo znova nastopila Eva Černe Avbelj. Ob njej bodo nastopili še Klemen Bunderla, Željka Predojević Korošec, Tjaša Hrovat Steklasa, Srđan Milovanović in Marjan Bunič. Ekipi se bo letos prvič pridružil tudi uspešni tenorist Gregor Ravnik.

Od leve proti desni: Leon Firšt, Klemen Bunderla, Eva Černe Avbelj, Maja Voglar in Tilen Naraks (foto: Lea Remic Valenti)


“Prijatelji iz otroštva so mi po premieri povedali, da sva si z Veroniko Deseniško značajsko zelo podobni. Verjetno se ravno zaradi tega tako enostavno prelevim v to vlogo. Pri slednji se mi sicer zdi najpomembneje, da je močna in moralna ženska, ki spremeni življenje vsakomur, ki ga sreča,”
je na predstavitvi muzikala povedala vrhunska sopranistka Eva Černe Avbelj.

Radijski voditelj, pevec in igralec Klemen Bunderla, ki v predstavi blesti v vlogi grofa Friderika, pa je izpostavil edinstvenost prizorišča Celjskega gradu, na katerem vlada huda energija. »To je treba doživeti, slišati in videti. Novih predstav na mogočnem Celjskem gradu, opremljenim z videomapping projekcijami, se izjemno veselim.«

Grof Friderik II – Klemen Bunderla in Veronika, Eva Černe Avbelj (foto: Lea Remic Valenti)

Da je Celjski grad edino pravo prizorišče za pripovedovanje zgodb grofov Celjskih je dejala tudi mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje in pojasnila, da na Celjskih grofih, v različnih formatih in za različne ciljne skupine, temeljijo številni produkti, s katerimi kot doživetja posebne vrste v Celju navdušujejo tako lokalno skupnost, obiskovalce iz regije, Slovenije, kot tudi iz tujine.

Foto: Lea Remic Valenti


»Glasbo za muzikal sem pisal zelo mlad, v obdobju, ko me muzikali niso preveč zanimali, pa tudi prav veliko izkušenj z zabavno glasbo še nisem imel. A danes, po osmih letih, z zadovoljstvom lahko rečem, da v partituri ne bi prav ničesar spremenil,«
je povedal skladatelj Leon Firšt.

Odličnost umetniške produkcije potrjujejo tudi številke. Po besedah producenta muzikala Tilna Naraksa je muzikal Veronika Deseniška verjetno najodmevnejši celjski umetniški projekt tega tisočletja. V štirih sezonah si ga je v Celju in na gostovanjih drugod ogledalo več kot 25.000 gledalcev, glasbo iz muzikala izvajajo orkestri, pevski zbori in ansambli po vsej državi. Razprodana sta dva ponatisa zgoščenk, produkcija pa je bila opažena tudi v številnih tujih medijih.

Zavod Celeia Celje kot glavni organizator letos na Celjskem gradu načrtuje štiri uprizoritve, in sicer zadnji junijski vikend, 28. in 29. junija, ter teden kasneje, 4. in 5. julija. Vstopnice so že v predprodaji v TIC Celje ter na vseh Eventimovih prodajnih mestih – spletni strani, bencinskih servisih, trafikah in trgovinah Big Bang.

Še pred Veroniko Deseniško pa vas na Starem gradu Celje čaka koncert letošnje finalistke Evrovizije, Raiven. Koncert bo 7. junija ob 20:30.

Vstopnice lahko kupite na Eventimu ali na TIC-u v Celju.