Na Dnevih komedije 2023 slavili: Vesna Pernarčič, Jurij Zrnec, Ajda Valcl, Vse zastonj! Vse zastonj! in Veliki diktator


V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so s podelitvijo priznanj nocoj zaključili 31. Dnevi komedije, ki so se odvijali 10 dni in ponudili osem tekmovalnih uprizoritev.

Za najboljšo predstavo oz. žlahtno komedijo je žirija razglasila proletarsko komedijo Vse zastonj! Vse zastonj! Prešernovega gledališča Kranj. Za žlahtno komediantko je priznanje prejela Vesna Pernarčič, za žlahtnega komedianta Jurij Zrnec in za žlahtno režiserko Ajda Valcl. Občinstvo je za žlahtno komedijo izbralo uprizoritev Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Strokovno žirijo, ki je odločitev sprejela soglasno, so sestavljali kot predsednica, režiserka in igralka Alenka Kraigher, dramaturginja Evelin Bizjak in režiser Tin Grabnar.

Preberite obrazložitve

Žlahtni komediant 2023 Jurij Zrnec; foto: Jaka Babnik/SLG Celje

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA – Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro.

Žlahtni komediant 2023 Jurij Zrnec; foto: Jaka Babnik/SLG Celje

ŽLAHTNI KOMEDIJANT – Jurij Zrnec je scela izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator. Ustvaril je niz raznolikih in izvrstno dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo. Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine, je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše.

ŽLAHTNA REŽISERKA – Ajda Valcl je z režijo uprizoritve Vse zastonj! Vse zastonj! dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost. Skrbno je načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije. Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbeno kritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom nam je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbeno kritična in ustvarjalno navdihujoča.

Zasedba predstave Vse zastonj! Vse zastonj! Prešernovo gledališče Kranj; foto: Jaka Babnik/SLG Celje

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE – Vse zastonj! Vse zastonj! je uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge. Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino. Humorni zapleti situacijske komike so natančno premišljeni ter v nas poleg smeha sprožajo tudi družbenokritični premislek. Komika tukaj ni v funkciji smešenja posameznih likov in situacij, temveč z danes izjemno relevantno subverzivno močjo razbija in problematizira zastarele družbene vzorce. Ženske so tako postavljene v središčno vlogo sprevračanja konvencij patriarhalne družbe in upora proti izkoriščevalskemu sistemu kapitalizma. Uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! uspe dokazati, da je z veščim obvladovanjem principov klasične komedije, za katere se zdi, da v našem prostoru počasi izginjajo, mogoče ustvariti gledališki presežek.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA – Veliki diktator, ki ga poznamo po izjemnem filmu Charlieja Chaplina iz leta 1940, v izvedbi SNG Drama Ljubljana in z Jurijem Zrnecem v nosilni vlogi, je s strani občinstva prejel najvišjo oceno: 4,8051.