Na celjskem odru predstava o tragični bolezni, ki resno trka na vrata naših domov


Na Malem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo v petek zvečer premerno uprizorili tragično farso z naslovom Oče. Gre za pripoved o dementnem očetu in njegovih najbližjih, ki se soočajo s to boleznijo za katero ni pravega zdravila.

S postavitjo dela Floriana Zellerja iz leta 2012 celjsko gledališče znova dokazuje, da zmore obdelati aktualne teme, ki se dotikajo širokega kroga ljudi. Z Alzheimerjevo boleznijo oz. demenco je v Sloveniji obolelih okoli 60 tisoč prebivalcev, napovedi stroke pa so, da bo številka še precej narasla. Ravno september je tudi svetovni mesec, ki je posvečen tej bolezni.

Oče je torej izmuzljiva pripoved o dementnem očetu in njegovih najbližjih, ki se soočajo in spopadajo s to srhljivo boleznijo. André si na vso moč prizadeva, da bi v svojem zmedenem svetu našel smisel. Pripoved nenehno spodmika naša pričakovanja in mestoma deluje celo kot srhljivka, še posebej takrat, ko se v očetovem stanovanju pojavijo popolni tujci.

Tako pravzaprav ni mogoče trditi, da se res nahajamo v Andréjevem stanovanju. Prav tako ne moremo biti povsem prepričani, ali ima oče eno ali dve hčeri. In če dve, zakaj njegova druga hči Elise nikoli ne pride na obisk? Ali Anne živi v Londonu ali v Parizu? Kdo so neznanci, ki vstopajo v njegov svet? Jih tako vidi le bolnik in kako jih vidimo mi?

Besedilo francoskega dramatika torej prinaša inovativno vlogo tudi za občinstvo, saj je besedilo napisano tako, kot da so oboleli pravzaprav publika, da npr. ni povsem jasno, kje se nahaja oboleli protagonost, ki ga igra Branko Završan.

Glavni igralec je na novinarski konferenci pred premiero na to temo navrgel, da je tragedija te bolezni v tem, da ni kriv nihče, nastradajo pa vsi, zlasti svojci.

Tematika igre, ki je nastala leta 2012, spregovori tudi o krutosti ljubezni med starši in otroki ter mejah potrpežljivosti, pa tudi o tem, kako se pravzaprav odnos med otrokom in staršem v starosti obrne: nekdanji otrok postane skrbnik svojim staršem.

Poleg Završana, ki je tako kot ostala igralska ekipa dodobra naštudiral tematiko, bodo na odru nastopili še Andrej Murenc, Manca Ogorevc in Lučka Počkaj.

Predstavo so ustvarili režiser Jernej Kobal, prevajalec Andraž Ravnik, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Urša Vidic, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Laren Polič Zdravič, lektor Jože Volk ter oblikovalci luči Urša Vidic, Jernej Kobal in Uroš Gorjanc.

Po premieri bo v oktobru Oče uprizorjen šestkrat.

*foto: Uroš Hočevar in Celje.info

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije