Na celjski promenadi na ogled razstava o mostovih


V parku na Savinjskem nabrežju v Celju je do konca februarja na ogled panojska razstava Slovenski mostovi doma in v tujini.

Foto: Srečko Maček

Gre za potujočo razstavo Tehniškega muzeja Slovenije, ki je doslej gostovala v več slovenskih mestih ter predstavlja 22 mostov, ki so v Sloveniji in so jih konstruirali in (ali) zgradili domači ali tuji strokovnjaki, ter mostove v tujini, ki so plod slovenskega konstruktorskega znanja.

Izbor mostov je temeljil na njihovi tehnični, arhitekturni in tudi zgodovinski pomembnosti.

Foto: Srečko Maček

Predstavljeni so na primer: Hudičev most čez Mostnico, Kapucinski most v Škofji Loki, Lanthierijev most v Vipavi, Solkanski most, Borovniški viadukt, Železniški most v Mariboru, Mariničev most v Škocjanskih jamah, mojstrovine inženirskega biroja Ponting d. o. o. itd.

Razstavo so v TMS zasnovali z namenom, da bi predstavili mostno gradnjo kot izjemno pomembno ter mednarodno prepoznano in priznano tehniško stroko na Slovenskem. Avtor razstave je mag. Vladimir Vilman, ki je poudaril: “Slovenski strokovnjaki na tem področju nesporno sodijo v sam svetovni vrh, na kar smo lahko in moramo biti izjemno ponosni.”

Jeseni 2022 je Bojan Himmelreich iz Zgodovinskega arhiva Celje pripravil razstavo o celjskih mostovih:

Preberite tudi:

Ljudje in mostovi v snegu