Na Celjsko dve nagradi Prešernovega sklada


pia zemljic in jure puklOb nedavnem slovenskem kulturnem prazniku so na osrednji slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu podelili Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Med prejemniki slednjih sta tudi Pia Zemljič, članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje, in velenjski glasbenik Jure Pukl

Iz obrazložitev:

Nagrado Prešernovega sklada 2015 za vloge Pie v predstavi Zapiranje ljubezni (Mini teater in MG Ptuj), Vodje v predstavi Krči in Nathalie Oppenheim v predstavi Kako poveš, kar si odigral (SLG Celje) ter Jasne v filmu Panika (RTV Slovenija) prejme gledališka in filmska igralka Pia Zemljič.

Pia Zemljič je v slovenskem umetniškem prostoru zablestela s  fascinantno energijo, ki že dve desetletji privlači pozornost publike in kritike. Njen igralski razpon je izjemno širok, pokazala se je kot avtentična junakinja klasičnega repertoarja, istočasno pa do popolnosti tolmači vloge sodobnih mladih žensk. Z lahkoto in virtuoznostjo zleze v kožo fatalne zapeljivke, romantične ženske ali z nevrozami moderne družbe destabilizirane persone.

Pia Zemljič z lahkotnostjo in prepričljivo igra tako v komedijah, tragedijah in dramah kot v predstavah sodobnega gledališča, ki so blizu performansom. Vse to se zrcali v vlogah, zaradi katerih je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada.
Z vlogo Pie, ki jo je v pretekli sezoni odigrala v Zapiranju ljubezni (Mini teater in MG Ptuj) Pascala Ramberta v režiji Ivice Buljana, je očarala tako publiko kot kritike, ki so enotno ponovno prepoznali razkošnost njenega enkratnega talenta.

§ § §

Nagrado Prešernovega sklada 2015 za ustvarjanje džezovske glasbe v zadnjih dveh letih in za številne nastope ter sodelovanja z mednarodno priznanimi umetniki prejme skladatelj in saksofonist Jure Pukl.

Saksofonist Jure Pukl velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev slovenske džezovske glasbe. V zadnjih dveh letih je s številnimi nastopi, sodelovanji z mednarodno priznanimi umetniki in avtorskim delom dosegel presežek v umetniškem ustvarjanju. Nastopil je na koncertnih odrih, na katere so povabljeni le največji zvezdniki džezovske glasbe. S svojo virtuoznostjo na tenorskem in sopranskem saksofonu je navdušil občinstvo in kritike v Evropi in ZDA.

Ne le kot izvajalec, tudi kot avtor slovenske glasbe je ambasador slovenske kulture v svetu. Njegove avtorske kompozicije so drzne, sodobne, melodično kreativne in ritmično pestre, s srcem pa se posveča moderni interpretaciji džezovske glasbe. V njegovem ustvarjanju je čutiti progresivni, avantgardni džez, deloma svobodni, “free” džez in tudi značilnosti impresionistične sodobne glasbe. Njegove veščine saksofonske tehnike, izjemen talent in apetit po novih glasbenih spoznanjih ga vodijo v sam vrh svetovne džezovske elite.

Jure Pukl je postal zgled celi generaciji mlajših glasbenikov in privržencev džezovske glasbe, ki jo navdihuje z visoko strokovnostjo in vedrim duhom.

polovicka_celje_klik