Na današnji dan ubit zadnji grof Celjski


Na današnji dan, 9. novembra, je leta 1456 v Beogradu umrl Ulrik II. Celjski, pokneženi grof Celjski.

Urh se je rodil leta 1406 in je bil sin Friderika II. in Elizabete Modruško-Krčke, zadnji moški potomec rodu Celjskih grofov.

Od leta 1433 je bil poročen s Katarino, hčerko srbskega despota Jurija Brankovića in imel pet otrok, ki

V nasprotju z očetom Friderikom II., ki je predvsem skrbel za kneževino, je Ulrik II. nadaljeval pot svojega deda Hermana II. in se uveljavil v evropski politiki. Prizadeval si je pridobiti namestništva in s tem dejansko oblast, pri tem pa je spretno izkoriščal sorodstvene zveze Celjanov. Položaj državnega kneza Svetega rimskega cesarstva, ki sta ga skupaj z očetom dobila 30. novembra 1436 od cesarja Sigismunda Luksemburškega, je omogočal kandidiranje za cesarsko krono in naredil Celjane enakovredne Habsburžanom. S posestjo so Celjani predstavljali Habsburžanom oviro in se z njimi zapletli v boj, ki se je končal leta 1443 z obojestransko dedno pogodbo.

Celjski grofje so pod Urhovim vodstvom dosegli vrhunec, zaradi česa si je nakopal tudi mnogo sovražnikov, med drugim vplivno ogrsko družino Hunyadi.

Čeprav so ga opozarjali, da se pripravlja atentat nanj, se je skupaj z močno krščansko vojsko novembra 1456 napotil proti Beogradu, da bi preprečil nadaljnje osmansko napredovanje proti srednji Evropi. 8. novembra je brez vojaškega spremstva vstopil v trdnjavo, čigar posadka je bila popolnoma lojalna Ogrom. Dan kasneje pa je bil umorjen po naročilu Janoša Hunyadija. Po atentatu je njegovo telo nekaj dni ležalo v zemunski trdnjavi. Truplo so nato morali Ogri izročiti vojski. Položili so ga v krsto in prepeljali v Celje, kjer ga je sprejela kneginja Katarina in gospodje, vitezi, hlapci in služabniki. V minoritski cerkvi so ga položili v grobnico.

vir: kamra.si in zgodovinanadlani.si