Na Glavnem trgu do zime paviljon


paviljon glavni trg celje

V lanskem volilnem letu obsežna dela v celjskem starem mestnem jedru so pričakovano naplavila številne arheološke najdbe, katerih strokovno izkopavanje je dela tudi nekoliko zavleklo. To je prineslo tudi mozganje, kako na novo razkrite antične ostaline primerno izpostaviti.

Padla je odločitev, da bo vse skupaj razstavljeno v okviru paviljona na Glavnem trgu, ki bo postal tudi TIC – turistični informacijski center. Vse skupaj naj bi bilo končano še pred veselim decembrom.

Bodoči paviljon je zasnovan kot enoetažni pritlični objekt z veliko stekleno izložbo in ravno streho. Zunanja linija bo sledila liniji trga, vhod bo neposredno z ulične strani in bo preko mostu peljal obiskovalce v predprostor paviljona, ki bo namenjen predstavitvi najdenih ostalin. Sledili bodo prostori TIC, kjer bodo sprejemni prostor za obiskovalce, prostor za prodajo vstopnic in spominkov ter izdajo različnega turističnega gradiva. V klet bodo vodile stopnice z vgrajeno dvižno ploščadjo, ki bi omogočala tudi dostop na vozičkih, ravno tam pa bo urejeno razstavišče najdenih arheoloških eksponatov. Poskrbljeno bo tudi za stanovalce, saj bo ohranjen tudi prehod na dvorišče stavbe Glavni trg 17a.

polovicka_celje_klik