Na Krekovem trgu razstava o Jožetu Plečniku in Pragi. Odprtja se je udeležil češki veleposlanik


Na Krekovem trgu od danes stoji panojska razstava o priznanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku in njegovem delovanju v češki prestolnici Pragi. Ob odprtju razstave Jože Plečnik in Praga je Celje obiskal veleposlanik Češke republike

Avtor razstave je profesor Vladimír Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem in eden najbolj znanih čeških arhitektov, nastala pa je na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. Grafično jo je pripravil Ondřej Grygar, prevedla pa Tatjana Jamnik. Na ogled bo do 22. februarja 2021.

Razstava je že bila na ogled v Ljubljani, zdaj pa imamo priložnost, da izjemno Plečnikovo delo – pa čeprav samo na fotografijah – občudujemo tudi v Celju.

Ob postavitvi razstave Jože Plečnik in Praga, ki bo na Krekovem trgu v Celju na ogled do 22. februarja, je Celje danes obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji Nj. Eks. Juraj Chmiel. Slovenski arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov.

Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava na prostem na Krekovem trgu. Razstava, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejše trenutke tega poglavja. Na začetku nas spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof.

Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911. Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih.

Pozornost je namenjena tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Veleposlanik Nj. Eks. Juraj Chmiel si je razstavo na Krekovem trgu ogledal skupaj z županom Bojanom Šrotom in podžupanom Vladimirom Ljubekom. Kot je podaril, je zelo vesel, da lahko z razstavo prikažejo Slovencem izjemna dela, ki jih je Plečnik ustvaril na Češkem.

Po ogledu razstave sta se veleposlanik in župan v županovi pisarni pogovarjala o dosedanjem sodelovanju Celja s Češko republiko in se zavzela za tesnejše sodelovanje na področju kulture in izobraževanja. Čehi imajo vrhunske umetnike in umetniške ustanove, Celje pa prav tako, zato bi bile tovrstne povezave izjemno zanimive za vse, zlasti za mlade. Veleposlanik je zagotovil, da njegov današnji vljudnostni obisk v Celju zagotovo ni bil zadnji.

Veleposlanik se je vpisal tudi v knjigo gostov, župan pa mu je podaril protokolarno darilo Monografija Celja.

L. Č., M.G., K.E.,