Na mestu ostrostrelske line odkrili spominsko ploščo


Na Plinarniški ulici v Trnovljah oz. nekdanjem Bukovžlaku 103 so v času osamosvojitvene vojne gostili ostrostrelsko linijo slovenske teritorialne obrambe, saj se je hiša, v kateri je takrat delovalo gostišče, nahajala v bližini skladišča jugoslovanske vojske.

V tistem času je bilo v njej tudi prvo zatočišče prebežnikom iz takratne jugoslovanske armade. Skoraj 26 let za tem je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v spomin na te dogodke na pročelju stavbe odkrilo spominsko ploščo.

Lokacija hiše Alojza Zidanška je bila umeščena na občutljivem območju, saj je bilo na eni strani vojaško skladišče, na drugi pa rezervoarji goriva oz. plina. 

Slovesnosti sta med drugimi poleg Zidanška in njegovega sina Marka prisostvovala Aleš Hojs, predsednik ZVSO, in Viktor Krajnc, takratni komandant Teritorialne obrambe Zahodnoštajerske pokrajine, ki je skupaj s sodelavci pomembno prispeval, da je Celje med osamosvojitveno vojno ostalo oaza miru. Hojs je ob koncu nagovora dejal, da ni prav, da se osamosvojitelje sedaj preganja in zapira (!?, op.), Krajncu pa besede niso namenili. 

Udeleženci takratnih dogodkov so se spominjali, da na srečo ni prišlo do uporabe orožja, na drugi strani pa so pomagali mladim vojakom iz druge strani, ki so prihajali po živež ali se odločali, da zapustijo vojsko, ki ni več služila svojemu namenu.

Dodajmo, da predstavnikov ostalih veteranskih organizacij ni bilo na prizorišču.

zarja-celje-polsi-klik-2016