Na Šolskem centru Celje odkrivali preteklost islamske kulture


islamska_kultura_scc_1Na Šolskem centru Celje so z dr. Draganom Potočnikom odkrivali mogočno preteklost islamske kulture, da bi bolje razumeli njeno sedanjost. Nestrpnost pogosto izvira iz neznanja in strahu pred neznanim, zato si na Šolskem centru Celje prizadevamo z različnimi dogodki in dejavnostmi graditi mostove med različnimi kulturami.

Islam med vzhodom in zahodom je naslov literarnega večera, ki so ga tretjega marca namenili zaposlenim Šolskega centra Celje in drugim povabljenim gostom. Z dr. Draganom Potočnikom, odličnim poznavalcem islama, svetovnim popotnikom in profesorjem zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, avtorjem številnih knjig, npr. Azija med preteklostjo in sedanjostjo, Iran: dežela med Perzijo in islamom, Zgodbe z afriških in azijskih dvorišč …, so odpravljali dileme in strahove, ki nas pogosto begajo ob misli na islamski svet. Z njim se je pogovarjal Ivan Janez Domitrovič, predsednik Celjskega literarnega društva.

islamska_kultura_scc_2

Za bogat spremljevalni program so poskrbeli tako učitelji kot dijaki

Prefinjeni plesni gibi in orientalski melos dijakov Gimnazije Lava, Hafisovi verzi, čutenje mistične lepote …  ter skrivnosti iranske kuhinje Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, so zbrane popeljali na nepozabno potovanje odkrivanja islamske kulture.

Izjemen odziv obiskovalcev je dokaz, da nas ni strah drugačnosti, in zavedanje, da so strpnost, ljubezen in sočutje temelji za miroljubno sožitje med različnimi kulturami.

Pripravila: Simona Črep, Šolski center Celje