Nagrado Sama Smerkolja za leto 2018 je prejel celjski tenorist Matjaž Stopinšek


Nekaj dosedanjih nagrajencev: Marcos Fink, Vlatka Oršanić, Matjaž Stopinšek, Minjam Kalin in Andrej Debevec
Nekaj dosedanjih nagrajencev: Marcos Fink, Vlatka Oršanić, Matjaž Stopinšek, Minjam Kalin in Andrej Debevec

Slovensko komorno glasbeno gledališče je v torek podelilo že 11. nagrado Sama Smerkolja – edino nagrado za operne pevce. Nagrajenec za leto 2018 je Celjan, tenorist Matjaž Stopinšek.

Podelitev je potekala v Rdeči dvorani Magistrata.

Nagrado Sama Smrekarja podeljujejo že od leta 2008, ko so na skupščini Slovenskega komornega glasbenega gledališča sprejeli Pravilnik o podeljevanju strokovne nagrade našega gledališča za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere in jo poimenovali po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober in inteligenten igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

V Slovenskem komornem glasbenem gledališču dajo s to nagrado vsako leto priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu.

O nagrajencu je odločila strokovna komisija v sestavi: Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec

Nagrajenec tenorist Matjaž Stopinšek
Nagrajenec tenorist Matjaž Stopinšek

Matjaž Stopinšek je solo petje študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2003 z odliko magistriral in prejel nagrado Univerze. Že med študijskim časom sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske.

Redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, kjer je upodobil mnoge operne in operetne vloge, bil je Pinkerton (»Madama Butterfly«), Franz Waldung (»Renske nimfe«, vlogo, ki jo je upodobil tudi v Festspielhaus St. Pölten v Avstriji in v opernih hišah v Winterthuru v Švici in Boznu na južnem Tirolskem), Don Narciso (»Turek v Italiji«),Caramello (»Noč v Benetkah«) Florindo (»Zvedave ženske«), Don José (»Carmen«), Alfredo (»Traviata«), Ferrando (»Cosi van tutte«), Janez (»Zlatorog«), Eisenstein (»Netopir«), Edwin (»Kneginja čardaša«), Danilo (»Vesela vdova«), Wether (»Werther«), Franjo (»Gorenjski slavček«), Blaž (»Brata«),…

Matjaž Stopinšek in predsednica Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katja Konvalinka
Matjaž Stopinšek in predsednica Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katja Konvalinka

Redno sodeluje tudi z gledališčem Bühne Baden in Festivalom Lehar v Bad Ischlu. Tam je bil Prinz Sou Chong (»Dežela smehljaja«), Faust (»Faust«), Barinkay (»Cigan baron«), Baron Kronthal (»Divji strelec«), Jonel Bolescu (»Ciganska ljubezen«), Zarewitsch (»Zarjevič«), Herzog von Urbino (»Noč v Benetkah«), Georg Dumenil (»Operni ples«), Sultan Sulejman (»1001 noč«), Don Basilio (»Figarova svatba«), Grof René d’Etrades (»Madame Pompadour«), Raoul Severac (»Ženska, ki ve, kaj hoče«), Symon Rymanowics (»Revni študent«), Florestan (»Fidelio«), Karel van Lysseweghe (»Ločena ženska«),….

Bil je še Ivan v operi Benjamina Ipavca (»Teharski plemiči«) v SLG Celje, Mirandin oče (»Nežni velikan« Stephena McNeffa) v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, Max Detweiler (muzikal »Moje pesmi moje sanje«), Marijan v novi slovenski operi »Deseti brat« Aleša Makovca in Branko Mirnik v opereti Radovana Gobca »Hmeljska princesa«.

Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Siriji, na Madžarskem in Sloveniji: Carmina Burana (C. Orff), Messiah (G.F.Händel), Jahreszeiten (J. Haydn), Magnificat (J. S. Bach), Requiem (W. A. Mozart), Te deum (A. Bruckner), Golgota (F. Martin) … , kakor tudi večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij (Schubert, Brahms, Schumann, Strauss, Debussy, Vilhar,Krek, Šivic, Vremšak, Lipovšek … ).

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu, kjer je izvajal dela italijanskih skladateljev. Na njihovo ponovno povabilo leta 2013 je pod taktirko dirigenta Kena Davida Masura izvajal program z deli Giuseppe Verdija v Filharmoniji am Gasteig. Leta 2017 se je na povabilo orkestra Salute to Vienna pričelo redno sodelovanje izvedb novoletnih koncertov v Združenih državah Amerike v znamenitih koncertnih dvoranah kot so Boston Symphony Hall, Veterans Memorial Auditorium v Providencu, Adrienne Arsht Center for the Performing Arts v Miamiju, Kravis Center for the Performing Arts v West Palm Beachu,…

V letu 2019 bo sodeloval kot Jason pri izvedbi opere (»Medeja«) Luigija Cherubinija v Umetniški dvorani v Linzu, kot Grof Stanislaus v opereti (»Ptičar«) in kot Belmonte v Mozartovem (»Begu iz Seraja«) v Bühne Baden.

NAGRAJENCI (2008-2017):
Andrej Debevec – 2008
Robert Vrčon – 2009
Rebeka Radovan – 2010
Mirjam Kalin – 2011
Vlatka Oršanić – 2012
Janez Lotrič – 2013
Marko Kobal – 2014
Andreja Zakonjšek Krt – 2015
Marcos Fink – 2016
Branko Robinšak – 2017

Nastop sopranistke Ane Berus In pianistke Darje Mlakar Maležič
Nastop sopranistke Ane Berus In pianistke Darje Mlakar Maležič
Nastop sopranistke Beti Bratina in pianistke Irine Milivojević
Nastop sopranistke Beti Bratina in pianistke Irine Milivojević

K.K., foto: Darja Štravs Tisu