Najbolj nepozabnih 60 ur tokrat v Celju


»Teh 60 ur je bilo vrhunec poletja.« S temi besedami je svojo izkušnjo na festivalu ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6×60 opisal Jan Krevatin, mlad režiser z Obale, ki ga je lani strokovna žirija nagradila s prvim mestom za film »Zaradi Eve«.

Koga pa bo žirija kot ultimativnega zmagovalca razglasila letos, bo znano 19. avgusta v Celju, ko si bo občinstvo lahko ogledalo finalni izbor filmov sodelujočih ekip na maratonu kratkih filmov MUVIT/6X60.

Za letošnje prizorišče snemanja kratkih filmov so si organizatorji festivala MUVIT/6×60 izbrali Celje, pripravljajo pa ga v sodelovanju z Mestno občino Celje, ki je kot partner pristopila k projektu, Celjskim mladinskim centrom in drugimi lokalnimi partnerji.

Letošnji Muvit je za že četrti zapored, kot projekt z družbeno odgovorno noto, katerega idejni vodja in organizator je Gregor Graf iz agencije digiGRAL, pa se je med ljubitelji ustvarjanja filmov uspel zapisati kot vsakoletna stalnica.

Kljub temu, da se vznemirljiva bitka s časom vsako leto odvija v drugem mestu v Sloveniji, izziv tudi letos ostaja enak: v zgolj 60 urah ustvariti kratke, 6- do 8-minutne filme, ki jih na koncu ocenjuje strokovna žirija.

Posneti kratki film v tako omejenem času ni enostavna naloga, še posebno, če se na izziv ne moreš pripraviti vnaprej. Filmske ekipe namreč šele ob začetku maratona izžrebajo ovojnico, v kateri dobijo tri usmeritve, ki jim morajo slediti pri ustvarjanju filma. Nato pa morajo v zgolj 60 urah spisati scenarij, posneti film in ga pravočasno oddati.

foto-4_muvit-6x60-lanskoletni-zirantje-miha-tozon-miha-knific-in-ana-dolinar-horvat
Lanskoletni žirantje: Miha Tozon, Miha Knific in Ana Dolinar Horvat

Kratke filme vseh prijavljenih ekip bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija, ki jo vsakič sestavljajo posamezniki iz slovenske filmske industrije.

Žirantske stolčke bodo letos zasedli režiser Miha Hočevar, ki je avtor najbolj gledanega slovenskega filma po osamosvojitvi – Gremo mi po svoje, direktor fotografije Jure Černec, ki je svoj vizualni pečat pustil pri številnih slovenskih filmih, in igralka Mojca Funkl, ki trenutno širšo javnost navdušuje v nadaljevanki Usodno vino.

 

Filmske ekipe se na MUVIT/6X60 lahko prijavijo prek uradne spletne strani www.muvit6x60.com.

Trenutno je prijavljenih že skoraj 20 ekip, med prijavljenimi pa je tudi Celjanka Ester Ivakič, nagrajenka Festivala slovenskega filma, ki je na Muvitu sodelovala že dvakrat in bila vsakič pri žiriji opažena zaradi svežega avtorskega pristopa.

Bitka s časom se bo začela v sredo, 16., in zaključila v petek, 18. avgusta, premiera vseh posnetih kratkih filmov in razglasitev nagrajencev pa bosta potekala 19. avgusta v Lapidariju Celje, kar bo še prav poseben dogodek. Letos bo namreč projekcija filmov iz finalnega izbora potekala na prostem pod zvezdami. Vstop na zaključni dogodek je za obiskovalce prost.

flos-polsi-2017