Namišljeni bolnik je otvoril festival Dnevi komedije


Minuli petek se je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje začel odmeven festival Dnevi komedije, ki so ga organizatorji otvorili s predstavo Namišljeni bolnik. Najprej je odrske deske zasedla upravnica SLG Celje, mag. Tina Kosi, ki je vse prisotne pozdravila v imenu gledališča ter jim zagotovila obilico kvalitetnih in zabavnih gledaliških predstav. Ob tem pa je opozoria še na letošnji finančni primanjkljaj samega festivala, saj se je Ministrstvo za kulturo prvič od ustanovitve Dnevov komedije odločilo, da dogodka finančno ne bo podprlo z argumentom, da v resnici ne gre za festival, marveč za revijo. Kljub temu pa so Celjani letos znova dokazali, da jim pojem kultura ni tuj in so se že prve uprizoritve v okviru Dnevov komedije udeležili v visokem številu.

Namišljeni bolnik (v originalu Le malade imaginaire) je eno izmed najbolj znanih del Moliera, v Sloveniji pa se je za izvedbo te predstave odločilo Mestno gledališče ljubljansko pod taktirko režiserja Mileta Koruna. Glavni protagonist zgodbe je bogati meščan Argan (Boris Ostan), ki je prepričan, da je na smrt bolan in v skladu s tem vse svoje imetje porablja za zdravljenje. Zaradi svojih egocentričnih vzgibov želi tudi svojo najstarejšo hčer Angeliko (Tina Potočnik) poročiti z zdravnikom, sama pa si želi poroke z mladim Kleantom (Žiga Udirk). Še eno težavo predstavlja Angelikina mačeha Belina (Tanja Ribič), ki si močno želi Arganove smrti, saj se želi polastiti njegovega premoženja. Za levji delež humora pa poskrbi služkinja Toaneta/terapevt Toto (Primož Pirnat), ki v Molierjevi aktualizirani drami ves čas izpostavlja pomanjkljivosti sodobnega zdravstva in medosebnih odnosov.

Bitka za naziv najbolj žlahtne predstave, žlahtnega režiserja, žlahtne komedijantke in žlahtnega komedijanta,  se je torej začela, sami pa lahko pridete po svojo dozo zabave v SLG Celje vsak konec tedna v marcu.

f&t: Tina Ožvald