Nova občasna razstava Vse barve čokolade v Muzeju novejše zgodovine Celje (foto, video)


Tonček Kregar: "Pridite, poglejte, okušajte in uživajte v čokoladi!"
Tonček Kregar: “Pridite, poglejte, okušajte in uživajte v čokoladi!”

Skoraj ga ni takega, ki ne bi o čokoladi vedel vsaj enega dejstva in sicer, da je dobra.  V Muzeju novejše zgodovine Celje so tako uspeli izbrskati še marsikaj drugega o tem sladkem živilu, ki je zaradi svoje vsepojavnosti postalo nekakšen družbeni fenomen.

Čokolada je v zadnjih treh desetletjih postala del vseh praznikov, darilo ob marsikateri priložnosti in pogosto prva izbira ob misli na nekaj sladkega. Zato ni nič čudnega, da so se v Muzeju novejše zgodovine Celje odločili dati čokoladi mesto v njihovem razstavnem programu.

Vse barve čokolade je razstava, ki čokolado prikaže skozi različne perspektive: zgodovinsko, socialno, prehransko, oblikovno, pa tudi kot medij umetniškega izražanja. Sprehod skozi razstavne prostore vas torej popelje iz predkolumbovske Južne Amerike do današnjih izdelovalcev čokolade na Celjskem.  Seznanite se lahko z različnimi načini izdelave in uporabe čokolade ter njenega vpliva na človekov praznik in vsakdanjik.

Urška Ženko in Sebastjan Weber, avtorja sladke razstave Vse barve čokolade.
Urška Ženko in Sebastjan Weber, avtorja sladke razstave Vse barve čokolade.
Čokolada pozitivno vpliva na razpoloženje, poleg tega pa je znan afrodiziak.
Čokolada pozitivno vpliva na razpoloženje, poleg tega pa je znan afrodiziak.
Na razstavi si boste lahko ogledali tudi čokoladne inštalacije.
Na razstavi si boste lahko ogledali tudi čokoladne inštalacije.

Svoje unikatne načine uporabe čokolade predstavljajo tudi umetniki. Sašo Sedlaček, Kaja Avberšek, Bojana Križanec in Suzana Švent razstavljajo svoje družbeno kritične čokoladne umetnine na posebnem delu razstave. V zadnjem delu razstave lahko  sladokusci najdejo nove sladke ideje in v knjigo receptov dodajo svojo najljubšo čokoladno slaščico.

V sredo, 9. decembra, smo se udeležili tudi tiskovne konference ob otvoritvi razstave Vse barve čokolade, kjer smo prisluhnili Tonetu Kregar, v.d. direktorja MnZC, ter Urški Ženko in Sebastjanu Webru, avtorjema razstave.

Kregar je ob tej priložnosti izpostavil vse minule projekte Muzeja novejše zgodovine Celje, ki bo ob veselem decembru postregel z bolj veselo in sladko razstavo o čokolado, kjer bodo obiskovalci muzeja lahko izvedeli več o tej sladki pregrehi tudi skozi zgodovinsko in družbeno prizmo.

Muzej s svojo dejavnostjo tudi sicer presega ne samo lokalne, temveč tudi nacionalne meje. Kregar je še dodal, da “se Muzej novejše zgodovine ne ukvarja samo z resnimi in mračnimi temami, ki ostajajo sestavni del njihovega programa, temveč poskušajo najti tudi vsebine, ki bodo zanimive, atraktivne in bodo privabile najširši del obiskovalcev“. Urška Ženko in Sebastjan Weber pa sta povedala več o konkretni razstavi, kar si lahko tudi sami ogledate v spodnjih video vsebinah.

 

Čokolada dokazano vpliva na dobro razpoloženje, zato si brez dvoma privoščite obisk sladke razstave Vse barve čokolade, ki jo boste v Muzeju novejše zgodovine Celje lahko spremljali od 11. decembra do 4. aprila 2016. Do takrat pa vas vabimo k ogledu spodnje fotogalerije, kjer si boste lahko ogledali nekaj utrinkov s tiskovne konference ter sladkosti, ki jih zajema razstava Vse barve čokolade.

 [simpleviewer width=100% height=700 id=913]

najboljse-klape-nagradna-polsi-klik