27. Novačanova gledališka srečanja: otvoritev in prva predstava (foto, video)

12. 10. 2019 12:11

Gledališče Zarja je 27. leto pripravilo Novačanova gledališka srečanja. Te prireja v spomin na celjskega dramatika in pisatelja Antona Novačana.

27. Novačanova gledališka srečanja

Iz nabora vseh prijavljenih predstav, je selektor festivala, dramski igralec, Gorazd Žilavec, izbral 4 predstave v tekmovalni in 2 v spremljevalni del festivala. Pod njegovim vodstvom se boste, 19. oktobra, v sklopu festivalskega dogajanja, imeli možnost udeležiti se celodnevne gledališke delavnice.

Vse predstave spremlja tričlanska komisija, ki po vsaki predstavi podeli nagrado igralki oz. igralcu večera. Občinstvo lahko posamezno predstavo po koncu oceni. Na zaključku festivala, 16. novembra, bodo na podlagi teh glasov razglasili, katera bo prejela plaketo za najboljšo predstavo festivala.

novacanova_gledaliska_srecanja_2019_00
27. Novačanova gledališka srečanja: Jakob Leopoli (Vincent) igralec prvega večera iz predstave Ime. Foto: DejC
Slavnostni govor otvoritvene slovesnosti

Slavnostni govorec otvoritvene slovesnosti, zgodovinar in literarni zgodovinar ddr. Igor Grdina, je otvoritveni govor povedal s tako rekoč domačega odra. Dotaknil se je življenja in dela Antona Novačana in spomnil, da bi bilo zanj vredno, kot sam pravi, “poleg skromne ulice postaviti tudi kak spomenik.” Opomnil je tudi na starajoče se občinstvo gledaliških predstav in kako pomembno je, da se nekaj naredi, da bo kultura šla v naslednjo generacijo. “Spomin ni breme, ampak izkušnja,” je še dodal. Celoten govor si oglejte v videu spodaj.

I. tekmovalna predstava: Ime

Dramska družina F. B. Sedej iz Števerjana pri italijanski Gorici, je pripravila predstavo Ime, prosto povzeto po literarni predlogi Le Prénom, ki sta jo napisala francoska pisca Alexandre de La Patellière in Matthieu Delaporte. Režiserka predstave je Jasmin Kovic. Humorna drama o družinskih skrivnostih in odnosih.

Zgodba je postavljena v dnevno sobo zakoncev Pierra in Bebe. Na večerjo prideta njen brat Vincent in prijatelj Claude. Kmalu se razplamti debata o primernem imenu za Vincentovega še nerojenega sina, o ponovno neposrečeni jedači, primernem vinu in njegovi ceni. Pridruži se jim še noseča Anna, Vincentova žena, ki pozna veliko Claudovo skrivnost.

Komisija je za igralca večera razglasila Jakoba Leopolija, ki je uprizoril Vincenta.

Druga tekmovalna predstava bo 18. oktobra, celoten program in kako do vstopnic pa poglejte tukaj: PROGRAM & VSTOPNICE.

Slavnostni govorec, ddr. Igor Grdina:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
282 queries in 4,129 seconds.