Novačanova gledališka srečanja se prevešajo v drugo polovico (foto)


igralka-vecera-urska-klajn-n

Končan je drugi vikend letošnjih 27. Novačanovih gledaliških srečanj – festivala ljubiteljskih gledaliških skupin na odru Gledališča Zarja Celje.

igralka-vecera-urska-klajnDrugi vikend Novačanovih gledaliških srečanj je v petek ponudil drugo tekmovalno predstavo, ki je nastala po motivih Romana Sikore: »IZPOVED MAZOHISTA«, črna komedija v izvedbi Žaba gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo. Režisersko paličico je vrtela Katarina Klajn.

Po predstavi je komisija občinstva podelila tudi naziv “Igralec večera”. Naziv  je prejela Urška Klajn za več vlog. Igralki večera je svojo sliko podelil celjski slikark Matej Čepin.

V soboto je bila nato na sporedu Celodnevna gledališka delavnica, ki jo Gledališče Zarja Celje v sklopu Novačanovih gledaliških srečanj organizira z Zvezo kulturnih društev Celje in ob sodelovanju z JSKD OI Celje ter je potekala pod mentorstvom univ. dipl. gled. igralca Gorazda Žilavca, letošnjega selektorja festivala.

Na gledališki delavnici ducat gledaliških ustvarjalcev

Delavnica je zajemala dva sklopa: Delavnico kratkih improvizacij in Raziskovanje komičnega – od
Shakespeara do recepta za peko kolačev. Udeležilo se jo je 12 aktivnih gledaliških ustvarjalcev (igralcev) ljubiteljskih gledališč in gledaliških skupin s širšega Celjskega (KUD bratov Dobrotinšek Škofja vas, Amatersko gledališče Velenje, Gledališče Zarja Celje in I. gimnazije v Celju).

Pred nami tretji sklop Novačanovih gledaliških srečanj

Pred nami je tako že tretji sklop – 3. vikend, ki bo prinesel tretjo tekmovalno predstavo: RESNO MOTENI v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Ta bo v soboto, 26. oktobra 2019, ob 19.30, v Gledališču Zarja Celje.

O predstavi Resno moteni:

Šest popolnih neznancev, vsak s svojimi psihološkimi težavami, se nekega usodnega dne sreča v čakalnici pri svetovno znanem psihiatru, specialistu za obsesivno-kompulzivne motnje, prof. dr. Šternu. Zaradi neljubega spleta okoliščin in sploh višje sile dr. Šterna ni od nikoder, čakalnica pa se neusmiljeno polni.

Prav kmalu smo priča trku generacij, družbenih slojev, verovanj in svetovnih nazorov. Kot da to še ne bi bilo dovolj, se vzdušje v čakalnici še dodatno naelektri zaradi nekompatibilnih motenj pacientov, ki počasi izgubljajo potrpljenje. Komedija Resno moteni nam kaže, kako nemočen je sodobni človek pri obračunavanju z lastnimi težavami, obsesijami in strahovi. Toda ni vse izgubljeno, saj se izkaže, da smo najmočnejši takrat, ko za trenutek pozabimo nase in se povsem posvetimo bližnjemu.

foto: KUD Zarja in Šentjakobsko gledališče