Ob Spominski hiši Alme Karlin na ogled še en objekt, ki razkriva zanimive zgodbe


Marsikdo ne ve, da je ob Spominski hiši Alme Karlin v Pečovniku pri Celju obnovo doživela tudi njuna hiška za goste, ki je prej služila kot svinjak.

Alma Karlin in njena prijateljica, s katero sta preživeli jesen življenja, Thea Gamelin, sta ga preuredili v skromno bivališče za goste, a ga s svojim ženskim čutom ozaljšali s špalirjem iz čudovitih lilij.

Eden od mladih avtorjev razstave; foto: Jerneja Jezernik

Prenovo sta izvedli celjska enota Zavoda za varovanje kulturno dediščino Slovenije in Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega Centra Celje.

Thea je že v svojih mladih letih tudi rada splezala na streho svinjaka, saj je imela od tam lep razgled tako na Kamniško-Savinjske Alpe kot na ruševine Celjskega gradu in staro mestno jedro.

Z letošnjim letom je v hiški za goste na ogled razstava literatov in likovnikov, ki jih je Alma navdušila, da so ustvarili svoja umetniška dela. Posebnost te hiške je tudi, da do nje vodi 188 stopnic, a jih je po besedah Jerneje Jezenik, ki vsako soboto med 10. in 17. uro izvaja vodenja, vredno prehoditi.