Obletnica rojstva pisatelja in nekdanjega ravnatelja celjske knjižnice


Na današnji dan se je leta 1927 v Vrbju pri Žalcu rodil Dane Debič, slovenski pisatelj in in knjižničar. Umrl je 8. avgusta 2008 v Žalcu. 

Nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju in Sremskih Karlovcih. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju. Zaradi sodelovanja s partizani so mu Nemci med vojno požgali dom in ubili mater, oče je umrl v Dachauu. Po vojni je končal srednjo gradbeno-tehniško šolo v Ljubljani in študij na prvi stopnji Tehniške fakultete v Mariboru. Bil je tudi absolvent politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani. Nekaj časa je bil upravnik stanovanjskega sklada v Žalcu, leta 1980 je postal ravnatelj celjske knjižnice. Bil je tudi urednik revije Obrazi. Svoj prvi članek je objavil leta 1954 v Naši sodobnosti. Sodeloval je tudi pri Besedi, Ljubljanskem dnevniku, Tedenski tribuni, Problemih in Obzorniku.
V svojih črticah in novelah opisuje svoje tragične doživljaje med vojno in po njej. Njegov roman Brez milosti je bil nagrajen na jubilejnem natečaju Državne založbe Slovenije. Roman Stekleni metulji je bil nagrajen s Prežihovo nagrado. Balada o modri svetlobi je bila nagrajena s Kajuhovo nagrado leta 1964.

Dela
Brez milosti, 1955
Stekleni metulji, 1959
Streli na gradbišču, 1959
Balada o modri svetlobi, 1965
Tokovi življenja, 1971

Vir: Kamra.si