Odprtje razstave Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019 (foto, video)

12. 09. 2019 18:32

V kletnih prostorih Pelikanove hiše na Razlagovi ulici 5 v Celju so odprli novo občasno razstavo, naslovljeno Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019. Na ogled bo do 8. februarja 2020.

Eden izmed projektov Muzeja novejše zgodovine Celje je odprl vrata. Direktor MNZ Celje, dr.Tonček Kregar, je v svojem govoru pozdravil visoke goste. Prišli so župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot, mag. Marija Brus, sekretarka Ministrstva za kulturo, dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Prav posebej je pozdravil svojce Josipa Pelikana ter seveda vse ostale obiskovalce.

Kratka zgodovina fotografije v Celju

fotohisa_pelikan_00
Atelje, galerija in fotohiša Pelikan. Foto: DejC

Letos mineva 120 let, odkar je celjski fotograf Johann Martin Lenz dal zgraditi stanovanjsko hišo s prizidkom – fotografskim ateljejem oz. steklenim salonom. Po njegovi smrti je stavba prišla v last fotografa Josipa Pelikana, ki je pred okroglim stoletjem prišel v Celje ter tukaj ostal in delal skoraj šest desetletij.

Pelikanova atelje in galerija

Obnovljeni stekleni atelje, edinstven v Sloveniji in eden redkih v Evropi, je kot Fotoatelje in galerija Pelikan že več kot dve desetletji sestavni del Muzeja novejše zgodovine Celje. Ta ima pri ohranjanju izjemne Pelikanove zapuščine nove načrte – ureditev celovitega muzejsko-kulturnega kompleksa, utemeljenega na celjski, Pelikanovi fotografski dediščini in njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo in dejavnostjo, ki bi obiskovalcu omogočal sprehod skozi zgodovino fotografije od konca 19. stoletja do danes v povsem avtentičnem okolju.

Fotohiša Pelikan

Pričujoča razstava zato ne prinaša zgolj orisa njene preteklosti, temveč predstavlja tudi simbolni začetek njene preobrazbe v Fotohišo Pelikan in je le začetek pred veliko prenovo hiše.

Kletni prostori Fotohiše Pelikan dobivajo podobo galerije za sodobno fotografijo, z načrtovanimi sprehodi skozi stanovanje pa želimo predstaviti bivalno kulturo celjskega meščana 20. stoletja. Obiskovalci se bodo lahko v prihodnjih dveh sredah (18. 9. in 25. 9.) ter sobotah (21. 9. in 28. 9.) ob 10. uri po predhodni telefonski najavi sprehodili po hiši, skozi Pelikanove delovne prostore, temnice, skladiščne prostore in razvijalnice.

Vabljeni na ogled!

Dr. Tonček Kregar:

Bojan Šrot:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
271 queries in 19,115 seconds.