Orkester Akord zadnji teden v letu navdušuje Celjane (video)


Orkester Akord
Orkester Akord

Orkester Akord je v sklopu svoje novoletne turneje organiziral kar tri koncerte v Narodnem domu Celje. Ob zvoku glasbil nadarjenih glasbenikov smo namreč lahko uživali vse od torka, 27. decembra, pa do četrtka. Kot solisti so nastopili Adam Bicskey in pa kvARTet Akord, ki so skupaj z orkestrom igrali pod taktirko dirigenta Matjaža Brežnika.

Adam Bicksey je sicer znan kot multiinstrumentalist, saj odlično igra saksofon, klavir, harmoniko, tolkala in druga glasbila, vendar se v osnovi še vedno najbolj zateka k cimbalam. Leta 1958 je v Bukarešti tudi osvojil naziv svetovnega prvaga v igranju na cimbale. Danes je znan kot vodja Big banda, pogosto pa nastopa z orkestrom Adam Bicksey band in s skupino Šukar.

KvARTet Akord sestavljajo violinist Klemen Bračko, harmonikar Aleš Praznik, kitarist Matjaž Brežnik in kontrabasist Marjan Šeško. Mešana inštrumentalna zasedba jim omogoča izredno pester in raznolik glasbeni repertoar, saj med drugim izvajajo tudi argentinski tango, predvsem pa preigravajo judovsko glasbo.

Koncerti orkestra so potekali v dveh sklopih: v prvem je bil fokus na Johannu Straussu mlajšem ter na njegovih polkah in valčkih, medtem ko so glasbeniki v drugem delu eksperimentirali s širokim spektrom skladateljev. Orkester Akord je sicer znan po sodelovanju pri številnih dobrodelnih koncertih, z leti pa so prejeli tudi ogromno pohval in nagrad. Njihov koncert je vsekakor svojevrstno doživetje. Za vse, ki ste zamudili njihove koncerte, pa je spodaj na voljo nekaj videoposnetkov orkestra za glasbeno ekstazo.

F/T/V: Tina Ožvald