Osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v Žalcu in podelitev Savinovih odličij


kulturnipraznik (3)V Domu II. slovenskega tabora Žalec je minuli petek potekala osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so bila podeljena tudi Savinova odličja za leto 2014. 

V petek, 6. februarja je v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu potekala osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Na prireditvi so bila podeljena tudi Savinova odličja, za dosežke na ustvarjalnem in kulturnem področju v letu 2014.

 

 

Savinova odličja se že vrsto let podeljujejo za zasluge na likovnem, prevajalskem, knjižničnem, publicističnem, gledališkem, muzejskem in glasbenem področju ter na področju varstva kulturne dediščine in ostalih kulturnih področjih. Letošnji dobitniki odličij so:

savinovaplaketaSavinova plaketa z denarno nagrado: 

Letošnjo Savinovo plaketo z denarno nagrado je za vrhunske dosežke in življenjsko delo na področju grafičnega oblikovanja prejel JOŽE DOMJAN. Njegovo delo zaznamuje tako slovenski kot tudi mednarodni kulturni prostor.

Savinova plaketa

Savinovo plaketo sta prejela SONJA REBERNIK, ki že 35 let uspešno deluje in prispeva k razvoju kulturne dejavnosti v občini ter TONE VRABL, za dolgoletno delo na publicističnem področju in na področju narodno-zabavne glasbe.

Savinovo priznanje:

Savinovi priznanji sta prejeli MAJDA JURAČ za aktivno delo na kulturnem področju na I. osnovni šoli Žalec ter SONJA ALATIČ za glasbene in pedagoške uspehe.

Letošnji dobitniki z županom občine Žalec in slavnostno govornico Ljerko Bizilj (Vir: T.Tavčar)
Letošnji dobitniki z županom občine Žalec in slavnostno govornico Ljerko Bizilj (Vir: T.Tavčar)

Slavnostna govornica prireditve je bila letos direktorica Televizije Slovenija, slovenska novinarka, publicistka in pisateljica dr. Ljerka Bizilj, zbrane pa je nagovoril tudi župan občine Žalec g. Janko Kos. Prireditev je povezovala ga. Lidija Koceli.

Po svečani podelitvi Savinovih odličij je program popestrila koncertna izvedba prve slovenske komične operete Tičnik, avtorja Benjamina Ipavca. Opereto so v sodelovanju z Orkestrom Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka izvedli priznani operni solisti. K izvedbi so prispevali tudi člani fantovske zasedbe Favoza, ki jo sestavljajo dijaki Gimnazije Celje – Center ter Oktet 9, pod vodstvom Gregorja Deleje.

kulturnipraznik (2)

Prva slovenska opereta Tičnik govori o mladenki Ljuboslavi, ki je ujeta v kremplje bodočega moža – g. Poljanca, ki se boji, da mu bo ljubljeno speljal mladenič Blaž. Poljanec posebej za Blaža naroči izdelati tičnik, v katerega ga želi zakleniti do svoje poroke z Ljuboslavo. Poljanec želi novo izdelan tičnik prej preizkusiti, zato se sam zapre vanj in se tako ujame v lastno past. Nemočen mora s podpisom jamčiti, da se Blaž lahko poroči z Ljuboslavo in si tako ponovno preboriti prostost.

Nastopajoči:

Ljuboslava…Andreja Zakonjšek Krt (sopran)

Blaž Zelenkovič…Matjaž Stopinšek (tenor)

g. Poljanec…Domen Križaj (bariton)

hišna pomočnica Zorinka…Nuška Drašček Rojko (mezzosopran)

ključar…Mihael Strniša (bariton)

pomagači…Oktet 9 in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center

dirigent…Simon Dvoršak

zborovodja…Gregor Deleja

Projekt koncertne izvedbe Tičnika je nastal v sodelovanju med Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec, JSKD OI Šentjur in Hišo kulture Celje.

kulturnipraznik (1)

Anja Vasle

polsi-zagar-2015-klik