Otvoritev razstave Ginzo stripa v galeriji Nika Ignjatiča v Celju (video)


Prejšnji četrtek je v galeriji Nika Ignjatiča v Celju potekalo odprtje razstave Ginzo stripa. Avtor razstave je mlad in nadobuden Celjan Gašper Cigler, ki se je celjski javnosti v preteklosti že predstavil. Mlad umetnik, ki si je nadel umetniško ime Ginzo 25, je prisotne navdušil z avtorskimi stripi, ki jih je na otvoritvi predstavil znan celjski umetnik in glasbenik Bor Zupančič – Bori.

Gašper se pri ustvarjanju naslanja predvsem na komične figure, preko katerih se dotika satire in parodije. V teh deformiranih figurah se po besedah Borija lahko najde skoraj vsak. Strip predvsem zadnja leta vse bolj išče svoj prostor na področje umetnosti, za razliko od preteklosti let, ko je strip veljal kot “šund” izražanje. Gašper navdih za ustvarjanje črpa kar prek interneta, zato je tudi tekst v stripih v univerzalnem, angleškem jeziku. Zanimivost njegovih del je v tem, da vsaka tabla predstavlja svojo zgodbo, v galeriji, kjer razstavlja, je le en primer, kjer je zgodba sestavljena iz dveh tabel. Gašper vse risbe pobarva, pri čemer uporablja posebno tehniko, barvanje iz leve proti desni. Slednje je razvil v času, ko je razvijal svoje risarske sposobnosti in ugotovil, da če barva v nasprotni smeri oz. vse povprek, se mu izdelek razmaže in uniči. Temo in idejo si avtor najprej zamisli v glavi in jo nato skicira na papir, kjer izdelek s časoma dobiva končno obliko in vsebino.

Gašper preko stripov svetu daje sporočilnost, ki je v veliki meri komična, na trenutke hudomušna, vsekakor pa zanimiva in originalna. Mimogrede se pohvali, da so nekatere figure, ki jih lahko vidimo na razstavi, čisto originalne, plod njegove domišljije in ustvarjanja. Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem se je Gašper kot umetnik predstavil obiskovalcem našega spletnega portala.

Razstavo si lahko ogledate vse do 8. oktobra v Galeriji Nika Ignjatiča v Celju.

v/t/f: Egon Horvat