Pelikanov atelje z obnovljeno stekleno streho


pelikanov ateljeMed celjske bisere gotovo lahko prištevamo stekleni atelje Josipa Pelikana, ki je pred kratkim doživel rekonstrukcijo. Dela na spomeniku državnega pomena so veljala skoraj 27 tisočakov. Financirala jih je celjska občina, nazdiral pa zavod za varstvo kulturne dediščine.

V sklopu del je bila izvedena rekonstrukcija steklene strehe ateljeja, in sicer celotna nova zasteklitev s termoizolacijskimi stekli. Ob prenovi se je ohranila celotna kovinska konstrukcija ateljeja, v enaki obliki in materialu so se ohranile tudi vse okenske odprtine, lopute in snegobrani.

Stekleni fotografski atelje datira v leto 1899 in je del Muzeja novejše zgodovine Celje. Fotograf-umetnik Josip Pelikan je v njem deloval od leta 1920, danes pa je v njem stalna muzejska postavitev, ki priča o njegovem bogatem in ustvarjalnem življenju. V pritličju ateljeja so na ogled temnica, retuširnica, mojstrova tehnična oprema, portreti, steklene plošče in originalne fotografije, v nadstropju pa stekleni salon, v katerem je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal mojster.

Atelje je med redkimi ohranjenimi steklenimi ateljeji v Evropi, nedvomno pa sodi med najbolje opremljene, saj na ogled ponuja veliko število raznih kamer in ostale fotografske opreme, ki jo je pri svojem delu uporabljal Josip Pelikan.

Muzej novejše zgodovine Celje za prenovljeni atelje, ki bo svoja vrata odprl predvidoma decembra letos, pripravlja zanimiv program.

Oglejte si tudi predstavitev ateljeja na spletnem mestu MNZ.

bR

polovicka_celje_klik