Podeljena celjska priznanja za kulturo


Sinoči so v celjskem Narodnem domu podelili priznanja na področju kulture – celjske zvezde – in s prigodnim programom počastili slovenski kulturni praznik.

S prepletom poezije, glasbe in videa so se poklonili spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in v Kajuhovem letu tudi spominu na pesnika Karla Destovnika Kajuha.

Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih sta prejela plesalec Boštjan Antončič in Škratovo lutkovno gledališče Celje. Priznanje za življenjsko delo je prejela plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Goga Stefanović Erjavec.

Tokratna slavnostna govornica je bila Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra. Med drugim je zbranim povedala: »Podpora izjemnim ljudem, drugačnim idejam, ki tlakujejo razvoj je ključna, zato ne smemo pozabiti tudi na večkrat prezrto mladinsko kulturo, ki jo tvorijo mladi posamezniki, saj kultura ni samo opera, balet, poezija, ampak tudi urbana mladinska kultura, ki skozi različne komunikacijske medije izraža svoj obstoj. Z jasno podporo mlade učimo znanj, veščin, vrednot in pa tudi odgovornosti. Te odgovornosti, ki jo od mladih pričakujemo, je pa kot odrasli večkrat ne živimo. Odgovornosti, ki se kaže skozi komunikacijo v vsakdanjem življenju tako doma, v službi, na kavi, v trgovini, v bolnišnici, na spletu (…) Vsi skupaj lahko ustvarjamo prostor povezovalnih navad, se poslušamo, slišimo, sprejemamo, zaupamo, spoštujemo, usklajujemo, opogumljamo, razvijamo sočutnost, ustvarjalnost in odgovornost, namreč vse to bo prispevalo k večjemu zadovoljstvu vseh nas.«

Kulturni program je zasnovala Celjanka Nuša Ofentavšek, na odru pa so nastopili pianist Rok Zalokar, igralka Manca Ogorevc, plesalka Aja Zupanec in režiserka videa ter plesalka Iza Skok.

Preberite tudi: Kam v Celju ob kulturnem prazniku 2023

*avtor slik: Andraž Purg