Pogovor s Tonetom Kregarjem o njegovi knjigi Kravatni gen (video)


kravatni_gen_1V petek, 9. maja, je v Dvorcu Strmol v Rogatcu potekal pogovor s Tonetom Kregarjem ob predstavitvi njegove knjige Kravatni gen. Pogovor je vodil urednik založbe Litera Orlando Uršič, po predstavitvi pa so vprašanja in vtise podali tudi obiskovalci dogodka.

Kregarja in Uršiča sta uvodoma pozdravila direktorica Knjižnice Rogaška Slatina mag. Nataša Koražija in župan občine Rogatec Martin Mikolič, ki sta se med drugim uredniku založbe in avtorju kolumn zahvalila za kvaliteten doprinos k slovenski literaturi.

Knjiga Kravatni gen je zbirka Kregarjevih kolumn, ki so izhajale v dnevniku Večer v zadnjih petih letih. Preko kolumn se Tone Kregar, zgodovinar in glasbenik, še enkrat več razkrije kot civilno-družbeno razgledan človek, ki svojo senzibilno plat izraža z okoljem, v katerem je zrasel, kot tudi širše. V besedilih bralec takoj zazna prefinjeno Kregarjevo občutljivost za podrobnosti. V svojih neprizanesljivih družbeno-kritičnih zapisih pa avtor daje prostor tudi romantični podobi sveta, ki kar kriči po pravičnosti in po meri človeka, v isti sapi pa brezkompromisno zavrača elite in bogatenje na račun malega človeka.

kravatni_gen_2

V pogovoru je Uršič med drugim omenil, da je Kregar državljan, kot si ga politika ne želi in ga tudi več let neuspešno vabi v svoje vrste. Prav tako se Kregar v svojih kolumnah ni veliko ukvarjal z vsakodnevnimi muhami, ne glede na njihov izvor (politični, družbeni,…). Kot zgodovinar v kolumne ni vpletal zgodovinskih dejstev in pojasnil, svoje široko poznavanje zgodovine je mimogrede, čisto publicistično, mojstrsko vpletel v zapise.

Poleg romantične plati, ki je nekakšen zaščitni znak Kregarjeve poezije v eni najpopularnejših rock skupin v Sloveniji (Mi2), pa se Kregar (predvsem preko kolumn) izraža kot veliki upornik z železno voljo po trdem delu za boljši jutri. Pravšnje razmerje med romantičnim čutenjem in uporništvom, nemalokrat nadgrajenima z ostrostjo in posebnim, tudi ironičnim humorjem, pa Kregarjeve kolumne povzdiguje visoko nad povprečje ostalih slovenskih kolumn.

kravatni_gen_3

Kravatni gen je torej v prvi vrsti zbirka neprizanesljivih družbeno-kritičnih zapisov, ki jim ne manjka ostrine. Slednje avtor doseže z neposrednim, na trenutke brutalno realističnim jezikom, predvsem tam, kjer podaja refleksijo na že nekaj let aktualne družbene spremembe.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete insertom pogovora v Dvorcu Strmol, v drugem pa lahko prisluhnete celotnemu pogovoru ob predstavitvi knjige Kravatni gen.

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik