Pokrajinski muzej Celje v Tokiu odprl razstavo o celjski svetovni popotnici Almi M. Karlin


Pokrajinski muzej Celje se od ponedeljka v Tokiu predstavlja z razstavo o znameniti celjski svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin. V nemškem kulturnem centru v japonski prestolnici je bilo ob 18. uri po lokalnem času odprtje razstave Končno Japonska (Japan at last), avtorice Barbare Trnovec, ki je posvečena 100. obletnici prihoda Alma M. Karlin na Japonsko in 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko. 

Razstavo je odprl Ischiro Aisawa, član japonskega parlamenta in vodja parlamentarne lige japonsko-slovenskega prijateljstva. Govornica na odprtju je bila med drugim tudi veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem dr. Ana Polak Petrič. V krajšem pogovoru sta razstavo predstavila direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman in avtorica razstave Barbara Trnovec.

Z leve: Barbara Trnovec, avtorica razstave in kustodinja Pokrajinskega muzeja Celje, Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, Miha Grudnik, referent za kulturo in javno diplomacijo, veleposlaništvo RS v Tokiu

Vsebinski poudarek panojske razstave je na bivanju in delovanju Alme M. Karlin na Japonskem, in tudi ljubezni do Japonske. Ko se je Alma odpravljala na pot okoli sveta, si je najbolj in najprej želela prav na Japonsko. Zaradi spleta okoliščin – eno leto po prvi svetovni vojni, je odpotovala najprej v Peru in dejala: »Če vse poti vodijo v Rim, potem tudi vse poti vodijo na Japonsko …«.

Izjemno odmevna mednarodna predstavitev Pokrajinskega muzeja Celje na Daljnem vzhodu je nastala v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tokiu, po koncu predstavitve v Tokiu pa bo razstava o Almi M. Karlin gostovala še v nekaterih drugih japonskih mestih.