Preberite letošnje pesmi, ki se potegujejo za malo Veroniko in glasujte


Prejemnica male Veronike leta 2019 Mia Valenčič iz Gimnazije Ilirska Bistrica za pesem Resnica ali izziv.

Začenja se spletno glasovanje za najboljšo pesem v okviru pesniškega natečaja za srednješolce mala Veronika 2020. Letos poteka že petič.

Zaradi epidemije je bila celotna izvedba nekoliko zamaknjena, tudi spletno glasovanje. Odziv šol je letos večji kot lani, prispelo je 42 pesmi (lani 37).

Vse pesmi so po vrstnem redu prejema objavljene na spletni strani www.veronikiniveceri.si, kjer bo lahko občinstvo med torkom, 7. julijem, od 9. ure dalje, in četrtkom, 30. julijem 2020, do 15. ure glasovalo za posamezno pesem.

Neodvisno od spletnega glasovanja bo strokovna žirija za malo Veroniko 2020 izbrala 5 nominiranih pesmi, med katerimi bo tista, ki bo prejela največ glasov občinstva, prejemnica male Veronike 2020.

V marcu 2020 se je začel peti pesniški natečaj za srednješolsko mladino mala Veronika 2020, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade in ga organizira podjetje Fit media. Sponzor letošnje male Veronike je družinsko podjetje Vivapen iz Celja. K sodelovanju v natečaju so bile povabljene vse srednje šole v Sloveniji. Vsaka šola lahko na natečaju sodeluje z eno pesmijo. Kljub epidemiji je sprejemanje prijav in pesmi potekalo nemoteno. A ker je stanje epidemije nekoliko zamaknilo priprave na letošnjo, 24. podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, se je zamaknilo tudi spletno glasovanje za malo Veroniko 2020. Spletno glasovanje bo tako potekalo med torkom, 7. julijem, od 9. ure dalje, in četrtkom, 30. julijem 2020, do 15. ure.

Pesmi so objavljene na tej povezavi, kjer se lahko tudi glasuje za posamezno pesem. Vsak lahko za eno pesem svoj glas odda enkrat, vendar lahko svoj glas odda več pesmim.

Neodvisno od spletnega glasovanja bo strokovna žirija nominirali pet pesmi. Organizator bo med petimi nominiranimi pesmimi po zaključenem e-glasovanju določil zmagovalca glede na število prejetih glasov posamezne nominirane pesmi na spletu. Nominirana pesem s strani strokovne žirije z največ glasovi občinstva bo zmagovalna. Če bosta imeli dve nominirani pesmi enako število glasov, bo zmagala tista, ki jo strokovna žirija uvrsti višje. V strokovni žiriji so: dr. Zoran Pevec (predsednik), Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžementa, pesnik, prozaist in esejist).

Prejemnik male Veronike 2020 bo znan najkasneje do ponedeljka, 10. avgusta 2020. Nagrada za zmagovalno pesem je 400 € bruto s plaketo, monografija Portreti sodobne slovenske literature in možnost predstavitve zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade, zlatnika poezije in male Veronike 2020, ki bo v torek, 25. avgusta 2020, v Celju. Organizator bo pri izvedbi upošteval možnosti, ki jih bodo dopuščale razmere zaradi virusa.

Mala Veronika je svoje poslanstvo začela ob 20-letnici podelitve Veronikine nagrade (leto 2016), ki jo za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta podeljuje Mestna občina Celje. Dosedanji prejemniki male Veronike so:

  • leta 2016: Urban Janjič iz Gimnazije Kranj za pesem Sklep 1–6
  • leta 2017: Karin Vrbek iz Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, za pesem Nočno mesto
  • leta 2018: Tilen Letner iz Gimnazije Celje – Center za pesem Platon se je po neki prekrokani noči s Sokratom …
  • leta 2019: Mia Valenčič iz Gimnazije Ilirska Bistrica za pesem Resnica ali izziv

Potek natečaja lahko spremljate na spletni strani www.veronikini-veceri.si.