Predavanje Dušana Rutarja v Osrednji knjižnici Celje: Psihoanaliza in film (video)


P1010014 (Kopiraj)Četrtkov večer je v Osrednji knjižnici Celje minil v znamenju filozofije, zgodovine, psihoanalize in filma. Morda se marsikdo od vas sprašuje, kaj imajo skupnega politična teoretičarka Hannah Arendt, nemški filozof Immanuel Kant in Strombergov najnovejši film Maleficent z Angelino Jolie v glavni vlogi. Na predavanju z naslovom Psihoanaliza in film je odgovor na to vprašanje razodel Dušan Rutar, doktor psihologije in psihoanalitik.

Dušan Rutar je izdal že več knjig o Freudu, teoriji hendikepa, kritični psihologiji in ideji komunizma, napisal pa je tudi več del o teoriji filmske pripovedi, pri čemer se je dotaknil opusa različnih režiserjev – od Almodovarja do Tarkovskega. V četrtek je s svojim predavanjem otvoril jesenski cikel predavanj z naslovom Psihoanaliza in film se  lotil filma s pomočjo psihoanalize in filozofije.

Predavanje je začel s sojenjem Adolfa Eichmanna, ki ga je spremljala tudi Hannah Arendt in o njem poročala. Iz njenih poročanj je nastala ena najpomembnejših in najkontroverznejših knjig, kar jih je bilo kdaj napisanih o holokavstu: Eichmann v Jeruzalemu: poročilo o banalnosti zla. Tudi Rutar se je navezal na Eichmannovo sojenje in povzel, da je bil njegov največji zločin ta, da preprosto ni razmišljal. V imenu oblasti je izvrševal ukaze brez, da bi kritično prespraševal njihovo (ne)moralnost in bil zaradi tega obsojen zločina proti človeštvu.

VIDEO: Krajši povzetek predavanja:

P1010005 (Kopiraj)V nadaljevanju se je Dušan Rutar pogosto navezal tudi na Immanuela Kanta in na njegovo delo Kaj je razsvetljenstvo?, ustvaril pa se je  pri njegovem konceptu transcendentalna dialektika, kot Kant med drugim poimenuje teorijo uma.

V tem kontekstu se je psihoanalitik spraševal, kaj sploh je prava ljubezen in kakšna naj bi bil transedentalna ljubezen. Pri tem se je navezal tudi na praktičen primer in obiskovalcem predavanja Psihoanaliza in film razodel odgovor na zgornja vprašanja s prizorom iz filma Maleficient, v katerem se “zlobna” čarovnica pokesa svojih dejanj in v tem duhu poljubi Auroro, ki pa se šele po tem prebudi iz sna (ne pa že ob poljubu princa), saj naj bi ravno to dejanje predstavljalo absolutno pravo ljubezen. Maleficient namreč doseže to transcedentalnost s tem, ko spozna, da je naredila napako in poljubi Auroro v znamenju prave ljubezni.

 Filmska šola je namenjena vsem, ki želijo filme tudi razumeli in ne le gledati. Tako želijo organizatorji prispevati k razvijanju kritičnosti pri gledanju filmov in tudi pri izbiri tega gradiva v knjižnicah in s tem spodbuditi rabo knjižnega in neknjižnega gradiva s kritično distanco in vrednostnimi merili. Za razumevanje filmov je dobro poznavanje literature nujno, zato projekt posega tudi na področje knjižnega gradiva.

Predavanja bodo potekala vsak tretji četrtek v mesecu oddelku Glasba-film.

VIDEO: Celotno predavanje:


F/T/V: Tina Ožvald

polsi-udar-redna-klik